Masca de protecție fashion nu protejează împotriva coronavirusului
Masca de protecție fashion nu protejează împotriva coronavirusului

Masca de protecție ar trebui să țină la distanță coronavirusul, însă nu se întâmplă asta în cazul măștilor de protecție fashion. Pe lângă faptul că o mască fashion costă și mai mult, specialitii spun că este ineficientă și NU protejează purtătorul de coronavirus. Cu toate acestea, una din cinci măști vândute în România este fashion.

Masca de protecție fashion nu protejează împotriva coronavirusului

Măștile fashion au apărut pe piață ca ciupercile după ploaie, iar românii se grăbesc să le cumpere pentru a fi în trend. Unii își asortează masca la culoarea hainelor și tot așa, însă nici nu știu la ce risc se expun.

Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, avertizează că aceste măști fashion nu oferă protecţie împotriva bacteriilor şi virusurilor, ci doar împotriva inhalării prafului, polenului şi a picăturilor mari de salivă.

Masca de protecție fashion nu protejează împotriva coronavirusului
Masca de protecție fashion nu protejează împotriva coronavirusului

Masca fashion ține doar praful la distanță

Asociaţia atrage atenţia Ministerului Sănătăţii că în România se vând măşti de protecţie care induc în eroare consumatorii în privinţa protecţiei asigurate de aceste produse împotriva SARS-CoV-2. Reprezentanții asociației spun însă că autoritățile nu testează măștile puse în vânzare în România.

”Nu există preocupare din partea instituţiilor statului român cu atribuţii în domeniul materialelor sanitare pentru a asigura populaţiei României măşti conforme care să o protejeze împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Costurile legate de testarea parametrilor de conformitate a măştilor de protecţie respiratorie împotriva SARS-CoV-2 sunt insignifiante ca mărime pentru bugetul unei instituţii ca Ministerul Sănătăţii, variind între 300 lei (determinarea rezistenţei la stropire) şi 650 lei (determinarea eficienţei de filtrare bacteriană) pentru un tip de mască”, susţine Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

”Ministerul Sănătăţii nu doreşte testarea măştilor de protecţie folosite de români”

”Având în vedere că Ministerul Sănătăţii nu doreşte testarea măştilor de protecţie folosite de români în această perioadă, nu ne rămâne decât să citim eticheta şi să plecăm de la premisa că anumiţi producători sunt de bună credinţă şi nu ne pun viaţa şi sănătatea în pericol prin punerea la vânzare de măşti neconforme.

Folosiţi numai măşti fabricate în România pe eticheta cărora există menţiunea referitoare la parametrul eficienţă de filtrare bacteriană sau cea referitoare la faptul că protejează împotriva SARS-CoV-2, ambele menţiuni fiind însoţite de specificarea standardului agreat la nivelul Uniunii Europene, respectiv SR EN 149 sau SR EN 14683”, declară Costel Stanciu, preşedinte APC.