Paceinții COVID au început să fie triați în funcție de sansele pe care le au
Paceinții COVID au început să fie triați în funcție de sansele pe care le au

COȘMARUL A DEVENIT REALITATE la Ploiești, unde șefa UPU din localitate spune că este pusă în situația în care să aleagă ce pacient bolnav de coronaviurus ar putea avea mai multe șanse să trăiască și care nu. Cel cu mai multe șanse va fi lăsat să mai aștepte, iar cel care este în stare mult mai gravă este dus la ATI.

Şefa UPU din Ploieşti, mărturisire ŞOCANTĂ: „Deja alegem între pacienţii pe care să-i salvăm. Se întâmplă zilnic”

Coşmarul de care se temea sistemul medical din România a devenit deja realitate, potrivit medicului primar Violeta Tănase, şefa UPU, de la Spitalul Judeţean Ploieşti.

De câteva săptămâni, cadrele medicale sunt nevoite să decidă ce pacienţi cu coronavirus să salveze fiindcă nu mai sunt locuri deloc la secţia de Terapie Intensivă.

Spitalul Judetean Ploiesti
Spitalul Judetean Ploiesti

Cei în stare gravă au prioritate la ATI

Cei care au şanse mai mari de supravieţuire sunt lăsaţi mai la urmă. Ei obţin loc la ATI abia când se mai eliberează un pat. Bolnavii pot aştepta chiar şi 72 de ore la UPU.

Trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat„, a mărturisit Violeta Tănase la Digi 24.

Violeta Tănase ar alege tinerii înaintea celor în vârstă

Întrebată dacă între un pacient tânăr şi un pacient în vârstă l-ar alege pe tânăr pentru un loc la terapie intensivă, medicul a spus că „nu știu dacă este o poziție generală a colectivului, dar eu, ca medic, da„.

Suntem într-un moment extraordinar de greu. De câteva zile pur și simplu nu avem unde interna pacienți pe terapie intensivă. Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, și practic toți pacienții gravi – și nu sunt puțini – au rămas în Unitatea de

Bolnavii de coronavirus nu mai au locuri unde să fie internați

Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal.

Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna„, a povestit Violeta Tănase.

Care este cea mai mare problemă a sistemului sanitar din România, în afară de locurile puține la ATI

Medicul a mai dat un exemplu, atunci în care au venit şapte pacienţi la spital, în acelaşi timp, care aveau nevoie să fie internaţi la ATI şi nu au fost locuri.

La acest moment, eu vin de la serviciu, am ieșit la ora 20:00, și erau în Unitatea de Primiri Urgențe șase-șapte pacienți care necesitau internare în Terapie Intensivă și nu avem unde să-i plasăm„, a mai spus Violeta Tănase. Sistemul sanitar se confruntă cu mai multe probleme, printre care şi cu deficit de personal medical.

Medicii rezidenți sunt puși în prima linie

Cei care mai suntem încă sănătoși trebuie să ne ocupăm de pacienți, care sunt la fel de mulți cum au tot fost în ultimele două luni, cred. În Terapie Intensivă avem patru medici rezidenți detașați, care practic ei acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID.

Sunt șase medici specialiști și primari de terapie intensivă care asigură linia de gardă non-COVID și unul dintre ei în fiecare zi acoperă perioada de dimineață, până începe linia de gardă pe terapie intensivă COVID, iar de la orele prânzului până a doua zi de dimineață, linia de gardă este acoperită de medicii rezidenți.

Rezidenții lucrează sub coordonarea unui specialist

Rezidenții, de asemenea, trebuie să fie tot timpul coordonați de un specialist, de un medic primar. Ei sunt, totuși, în perioada de pregătire„, a mai declarat medicul Violeta Tănase.