Taxa auto ar putea fi reintrodusa
Taxa auto ar putea fi reintrodusa

Sunt vești proaste după ce s-a aflat că taxa auto ar putea fi reintrodusă în România, începând de anul viitor. Este vorba despre o taxă ecologică pentru vehiculele poluante.

Vești proaste pentru șoferi. Taxa auto ar putea fi reintrodusă în România

Sunt vești foarte proaste după ce s-a aflat că taxa auto ar putea fi reintrodusă în România, începând cu anul 2021. Taxa auto a apărut în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

Mai mulţi analişti economici spun că o astfel de taxa este necesară dacă se dorește o tranzitie către mașinile electrice, dar şi pentru că țara noastră a devenit cimitirul Europei la capitolul mașini second-hand.

Taxa auto, reintrodusa din 2021
Taxa auto, reintrodusa din 2021

Taxa auto ar avea efecte benefice pe termen lung

Ce s-a schimbat in ultima perioada este planul Uniunii Europene de a trece catre masini si catre activitati care polueaza cat mai putin. Acum, s-ar putea ca aceasta cerinta de reducere a poluarii sa vina din partea UE avand in vedere ca banii care vin sunt europeni”, a explicat Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania.

Acesta mai spune că reintroducerea taxei de poluare va avea efecte benefice pe termen lung.

Dacia va vinde mai bine

Producatorii auto traditionali, care nu vor veni cu masini electrice vor avea mari probleme in viitor, iar o asemenea taxa ii va ajuta pe cei de la Dacia sa vanda mult mai bine o masina electrica precum e Spring”, afirma Adrian Codirlașu.

Taxa auto a fost eliminată de la 1 februarie 2017, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor și-au primit banii înapoi de la stat. Ulterior acestei măsuri, fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara că Timbrul de mediu va avea un înlocuitor, dar ”în niciun caz nu va fi vorba despre o nouă taxă”.

Statul nu a găsit o modalitate prin care să ia banii contribuabililor

La jumătatea lunii decembrie 2018, Grațiela Gavrilescu anunţa că nu a fost găsită nicio variantă a noii plăți care urma să înlocuiască taxa auto.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după ce România a aderarat la Uniunea Europeană. La acel timp, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.