Ninge ca în povești în Brașov. Zăpada are deja peste un metru și ninge în continuare. Ninsoare va persista și în următoarele 24 de ore.
Ninge ca în povești la Brașov. Stratul de zăpadă a depășit bine un metru
Ninge ca în povești în Poiana Braşov. Deşi am trecut de jumătatea primei luni de primăvară, în Poiana Brașov ninge cum ar fi trebuit să ningă în lunile de iarnă. Zăpada a atins aproape doi metri, scrie rtv.net.
Iarna nu dă semne că vrea să plece din România. Meteorologii anunţă că va ninge în continuare la munte, spre bucuria iubitorilor de sporturi de iarnă. Zăpada îi pune, însă, la treabă pe comercianţi, care sunt nevoiţi să deszăpezească în mod constant pentru a nu fi ocoliţi de turişti. Care, cu siguranţă, vor fi la fel de mulţi ca şi până acum.
Zăpada este în continuare bună de schiat
Salvamontișii le reamintesc turiștilor să schieze cu atenție. De la începutul sezonului, aceştia au intervenit în peste 400 de incidente. În Munţii Făgăraş, alerta a fost ridicată la nivelul 5 din 5. La peste 1.800 de metri, după ninsorile din ultimele 24 de ore, stratul puţin rezistent şi instabil de la suprafaţă atinge 80-90 cm, fiind alcătuit din zăpada uşoară căzută în ultimele două zile. Peste acesta se va mai depune un strat însemnat de zăpadă.
Stratul vechi, aflat dedesubt, este consolidat şi stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt. Din cauza cantităţii mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanşării spontane a avalanşelor de dimensiuni mari şi medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici, informează Mediafax.
Ninge la Brașov și în următoarele 24 de ore
Sub 1.800 de metri altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafaţă este de asemenea însemnat, zăpada proaspătă fiind depusă peste stratul vechi, consolidat.
Ninsorile care se vor înregistra în următoarele 24 de ore vor depune un strat nou, local consistent, care poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât şi la supraîncărcări mici, pe pantele mai înclinate, ducând la declanşarea de avalanşe.
Unde este risc de avalanșă
Risc mare de avalanşe este şi în Munţii Bucegi şi Munţii Parâng Şureanu, avertizarea fiind de nivelul 4 din 5.
În Munţii Rodnei, Munţii Ţarcu-Godeanu şi Munţii Călimani-Bistriţei-Ceahlău riscul de avalanşe este însemnat, 3 din 5.
Vremea rămâne rece pentru această perioadă
Vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă din an, pe aproape tot parcursul intervalului. Până în data de 19 martie, media valorilor diurne va fi de -4…-2 grade, iar a celor nocturne va fi în scădere treptată de la -5 grade spre -10 grade.
Apoi, până la sfârșitul intervalului, tendința va fi de încălzire ușoară, cu o medie a valorilor diurne de -2…0 grade și a celor nocturne de -8…-5 grade. Vor fi precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, iar cantități de apă mai însemnate se vor înregistra în intervalul 20-23 martie.