Nadia Comaneci a fost batuta crunt
Nadia Comaneci a fost batuta crunt

Nadia Comăneci a fost bătută crunt. Se întâmpla în copilărie, iar cel care îi aplica corecții fizice care au lăsat urme adânci a fost chiar antrenorul său de gimnastică, Bela Karolyi. Acesta era violent cu toate gimnastele și era urmărit pas cu pas de Securitate, la fel ca și sportivele pe care le antrena.

Nadia Comăneci a fost bătută crunt

Stăjerel Olaru, istoric și expert în istoria serviciilor de informații, a publicat recent cartea ”Nadia și Securitatea”, pentru care s-a documentat riguror în bazele CNSAS, unde a studiat sute de declarații ale colaboratorilor Securității care roiau în jurul sălii de sport în care se antrena Nadia Comăneci.

Chiar și locuința gimnastei era urmărită și chiar în interior se aflau microfoane, după cum reiese din cartea respectivă. Bela Karolyi conducea antrenamentele și viața fetițelor aflate în subordine cu mână de fier. Agresiunile la care erau supuse copilele îi emoționa chiar și pe securiști.

”Vaci, tâmpite, proaste, găini, vădane”

Într-un raport al Securității din anul 1974, o sursă numită ”Gheorghe Daniela” raporta despre felul în care erau tratate gimnastele. Aceasta povestea că fetele erau jignite în fel și chip și erau bătute uneori până la sânge de antrenorul Bela Karolyi sau pedepsite prin exerciții fizice până ajungeau la epuizare. ”Vaci, tâmpite, proaste, găini, vădane, grase, dobitoace” – așa erau numite tinerele la acea vreme, conform unei alte surse.

”Faţă de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare şi brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamaţii din partea părinţilor, atât la şcoală, cât şi la Ministerul Învătământului. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciţii fizice până la epuizare”, arată aceeași carte.

Nu aveau voie să se îngrașe deloc

Conform unei alte surse, numită ”Lily” în rapoartele securității, Nadia Comăneci a fost bătută la un moment dat pentru că se îngrășase un kilogram. Pe atunci, greutatea de 42,5 kilograme era una problematică în ochii antrenorului gimnastei. Nici Teodora Ungureanu n-a avut parte de un tratament mai blând.

”A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și văzând că are 42,5 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură, fapt ce a determinat-o să plângă 3 ore. Această situație le-a făcut pe cele două sportive să declare față de sursă că după Campionatele Europene din mai 1977 nu vor mai lucra cu antrenorul Karolyi Bela”, se arată în fila 339, din dosarul 133, din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Nadia Comăneci a avut o tentitivă de suicid

Disperată de tratamentul la care era supusă, Nadia Comăneci a recurs la un gest extrem. Nu a vrut să se sinucidă, ci mai degrabă să atragă atenția că ceva nu este în regulă. Efectiv murea de foame și pe lângă asta era bătută crunt de antrenorul ei, la fel ca și celelalte fete.

“Da. Când m-am mutat şi mi-au schimbat antrenorii, nu mi-a plăcut la Bucureşti. Nu aveam pe nimeni cu cine să vorbesc şi am vrut să atrag atenţia oamenilor, să ştie că ceva nu este în regulă, că ceea ce se întâmplă nu este bine pentru mine. Am luat un pic de şampon, nu pentru a mă sinucide, ci pentru a atrage atenţia”, a spus Nadia Comăneci.