Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Scandal diplomatic. NATO a interzis accesul belarușilor în sediul Alianței. Chiar dacă nu este membru NATO, Belarus era prezent în sediul Alianței. Asta nu se va mai întâmpla. Detaliile noului scandal, în articolul de mai jos.

NATO pedepsește Belarus pentru deturnarea avionului Ryanair. Cum

Scandal diplomatic, după ce NATO a interzis accesul misiunii diplomatice din Belarus în sediul Alianței.

Personalul din misiunea diplomatică a Belarusului la NATO nu va fi lăsată să intre în sediul alianței, a declarat luni, 31 mai, secretarul general Jens Stoltenberg.

Belarus are interzis in sediul NATO
Belarus are interzis in sediul NATO

Belarusul nu este membru NATO

Decizia este o pedeapsă pentru aterizarea forțată a unui avion de pasageri de către forțele militare din Belarus și arestarea jurnalistului dizident Roman Protasevici și a partenerei lui, Sofia Sapega.

Belarusul nu este membru NATO, însă are legături cu alianța militară din 1992, după căderea Uniunii Sovietice, și are o misiune diplomatică la NATO din 1998.

Ce făcea misiunea belarusă la NATO

Personalul din Belarus putea participa la seminarii și întâlniri în cadrul NATO și în țările NATO ca parte a unui parteneriat de cooperare care abordează probleme precum controlul armelor și educația militară.

Am decis să restricționăm accesul personalului din Belarus la sediul NATO„, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă, înaintea reuniunii miniștriilor apărării și ai afacerilor externe ai NATO, fără a da mai multe detalii.

Deturnarea avionului a indignat tot Occidentul

Aterizarea forțată a unui zbor Ryanair de la Atena la Vilnius la începutul acestei luni de către Belarus pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici a provocat indignarea Occidentului.

Turcia i-a presat pe aliaţii din NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus pentru aterizarea forțată a avionului de pasageri și detenția jurnalistului dizident Roman Protasevich, au dezvăluit doi diplomați pentru Reuters.

Ce poziții au Turcia și Rusia în scandal

Ankara insistă ca orice mențiune privind sprijinul pentru mai multe sancțiuni din partea Occidentului pentru Belarus și solicitările de eliberare a prizonierilor politici să nu apară în text, au spus cei doi diplomați. Mențiuni despre suspendarea cooperării NATO cu Belarus au fost, de asemenea, eliminate, au mai arătat sursele.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin i-a oferit vineri omologului său din Belarus, Alexander Lukașenko, sprijin în abordarea sa față de Occident cu privire la modul de gestionare a deturnării avionului și arestării lui Roman Protasevici.