Medicament nou pentru Alzheimer, dupa 20 de ani
Medicament nou pentru Alzheimer, dupa 20 de ani

Statele Unite ale Americii au avizat un medicament pentru cumplita boală Alzheimer! Este primul medicament aprobat pentru această boală în ultimii 20 de ani, deși au mai fost multe tentative, însă medicamentele nu și-au arătat eficiența.

Medicament nou pentru Alzheimer, după 20 de ani

Ei bine, după 20 de ani de eșecuri, se parecă o speranță vine acum cu medicamentul Aducanumab. Medicamentul dezvoltat de compania americană Biogen a fost cât pe ce să nu apară nici el. În luna martie 2019, ultimele faze ale studiilor clinice cu aducanumab, care au inclus 3.000 de pacienți, au fost oprite atunci când analizele nu au arătat îmbunătățiri față de placebo la încetinirea deteriorării memoriei și problemelor de gândire. Medicamentul era administrat sub forma unei perfuzii lunare.

Producătorul american Biogen a analizat mai multe date și a concluzionat că doze mai mari de aducanumab au încetinit semnificativ declinul cognitiv. Aducanumab tratează cauza bolii Alzheimer, cea mai comună formă de demență, și nu simptomele. Tratamentul cu Aducanumab vizează amiloidul, o proteină care formează mase anormale în creierele oamenilor care au Alzheimer. Aceste mase pot dăuna celulelor și pot declanșa demența, inclusiv: probleme cu memoria și gândirea, probleme de comunicare, confuzie.

Medicament nou pentru Alzheimer, dupa 20 de ani
Medicament nou pentru Alzheimer, dupa 20 de ani

100 de potențiale tratamente contra Alzheimer au eșuat

Mai mult de 30 de milioane de oameni la nivel global suferă de Alzheimer, majoritatea cu vârste de peste 65 de ani. În ultimii 10 ani, mai mult de 100 de potențiale tratamente contra Alzheimer au eșuat.

Mai mulți medici pun la îndoială beneficiile medicamentului, care spun că nu este unul minune. Aprobarea autorităților din SUA însă va fi un impuls imens pentru cercetarea bolii degenerative a creierului, care de obicei a fost subfinanțată față de cancer sau bolile cardiovasculare.

Aldo Ceresa este unul dintre pacienții care s-a oferit voluntar pentru testarea medicamentului. Acesta era un chirurg renumit, dar în urmp cu 10 ani a observat prima dată că are probleme în a face diferența între stânga și dreapta, transmite BBC.

”Acum încep să găsesc mai multe lucruri singur”

După ce a fost diagnosticat cu Alzheimer, bărbatul în vârstă de 68 de ani, care este originar din Glasgow și trăiește în Oxfordshire, a trebuit să renunțe la munca de chirurg. Ceresa a luat aducanumab timp de doi ani înainte ca studiul clinic să se oprească – iar apoi a trebuit să aștepte aproape la fel de mult pentru alt test, la Spitalul Național pentru Neurologie și Neurochirurgie din Londra.

“Simt că nu sunt la fel de confuz. Deși încă e acolo, nu e la fel de rău. Iar acum devin puțin mai încrezător. Înainte, dacă îmi luam ceva, nu puteam ține minte, știi, unde să găsesc lucrurile din bucătărie. A devenit o problemă mai mică. Acum încep să găsesc mai multe lucruri singur. Încă nu am ajuns la nivelul de dinainte. Însă mă îndrept în direcția cea bună”, a spus acesta, potrivit BBC.