Presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, a oferit prima reactie dupa ce a fost palmuit
Presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, a oferit prima reactie dupa ce a fost palmuit

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost pălmuit de un individ în timp ce saluta oamenii veniți să îl vadă. Șeful statului a efectuat o vizită într-o localitate din sud-estul țării. Acum, Emmanuel Macron a avut o primă reacție, după incidentul violent la care a fost supus.

Președintelui Franței, Emmanuel Macron, a oferit prima reacție după ce a fost pălmuit

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a oferit o primă reacție după ce a fost pălmuit și spune că incidentul din timpul utimei sale vizite prin țară este unul izolat, iar opinia publică nu ar trebui să discute prea mult despre el, deoarece sunt alte probleme mult mai grave de dezbătut, decât pălmuirea sa.

El a menționat că nu își dorește ca acest incident să acapareze dezbaterea publică, precizând că astfel de indivizi sunt prezenți la fiecare eveniment de acest fel. “Acest incident este, cred, un fapt izolat. Nu trebuie ca acest lucru să eclipseze restul subiectelor atât de importante care afectează vieţile multor oameni. (…) Eu nu aş vrea ca indivizi izolaţi sau oameni care merg spre extreme, în orice fel, să îi facă uitaţi pe restul. Poporul francez este un popor republican. Cei mai mulţi dintre francezi sunt interesaţi de problemele de fond. Din principiu, eu aş fi inflexibil, dar să nu lăsăm ca acte izolate, ale unor indivizi ultraviolenţi, cum sunt unii la fiecare eveniment de acest fel, să prindă controlul asupra dezbaterii publice, nu merită”, a continuat Macron.

”Este ameninţată însăşi democraţia”

Emmanuel Macron a declarat c vrea ca funcțiile din stat să fie respectate de către cetățeni și va face tot posibilul pentru acest lucru, deoarece altfel este amenințată însăși democrația.

“Funcţiile, oricare ar fi acestea, sunt mai importante decât noi şi nu trebuie să facă obiectul vreunei agresiuni. Eu tocmai i-am scris unuia dintre primarii din departamentul Drôme, care a fost agresat. În Republică, există libertatea de expresie, există posibilitatea de a fi controverse, libertatea de vot şi pluralismul democratic, astfel încât se poate stabili cui îi acordăm mandatul şi cine votează legile pentru noi. Reversul este că nu pot exista acte de violenţă, de ură, nici în discurs, nici în fapte. Altfel, este ameninţată însăşi democraţia”, a spus Emmanuel Macron.

Președintele francez a spus că nu se teme să mai aibă contacte cu cetăţenii, după acest incident. Mai mult, a atras atenția că a continuat să dea mâna cu francezii veniți să-l salute, aflați chiar lângă cel care l-a pălmuit.

Incidentul violent a avut loc în timpul vizite făcută în localitatea Tain-l’Hermitage, situată în regiunea Drôme, în sud-estul țării. Președintele Franței saluta oamenii veniți să-l vadă, când un individ din mulțime s-a repezit și l-a pălmuit pe Emmanuel Macron. Palatul Elysée a comunicat că președintele a fost vizat de o “tentativă de pălmuire”. Doi indivizi au fost reținuți.