Ella si Crina au emigrat in Anglia casa poata fi impreuna legal
Ella si Crina au emigrat in Anglia casa poata fi impreuna legal

Două lesbiene românce au fost nevoite să emigreze pentru a se putea iubi nestingherite, respectiv pentru a se putea căsători. Ella, 40 de ani, și Crina, 38, au plecat în 2018 din țară pentru că relația lor nu putea fi recunoscută, deși se iubesc de nouă ani.

Povestea a două românce care au emigrat în Anglia pentru a se putea căsători

Ella și Crina au o relație de 9 ani și întrucât dragostea lor nu poate fi recunoscută în țară au ales să emigreze în Anglia, acolo unde se pot căsători. De altfel, țara noastră le refuză drepturi de bază: nu pot avea bunuri comune, nu au drept de moștenire sau de decizie medicală, iar când se țin de mână pe stradă riscă să fie hărțuite.

În Anglia au găsit firescul unei societăți care le recunoaște relația, scrie libertatea.ro. Tot acolo s-au căsătorit, și-au cumpărat o casă în rate și se plimbă ținându-se de mână, fără frică. ”De ce ne-am expune?”, a întrebat Ella când a aflat că vrea să se scrie despre ele.

Românii sunt homofobi

Într-un fel aveau dreptate, pentru că toți am citit comentariile homofobe ale românilor pe rețelele de socializare și în subsolul unor articolel care tratează astfel de cazuri.

Când au plecat din România, Ella și Crina au lăsat în urmă stânjeneala de a-l minți pe administratorul de bloc că sunt verișoare, ura din perioada referendumului ”pentru familie” din 2018, comentariile pe care le auzeau în București atunci când își arătau afecțiunea în public, marșurile Noii Drepte și discursurile homofobe.

Ella și Crina și-au cumpărat casă în Anglia

Ella și Crina și-au cumpărat în februarie 2020 o casă în rate în apropiere de Birmingham, care a costat 205.000 lire sterline și care este, în sfârșit, proprietatea amândurora, pentru că acum sunt oficial un cuplu. Apartamentul lor din București, pe care l-au vândut după ce au emigrat în 2018, era trecut doar pe numele uneia dintre ele.

Ella este director de operațiuni și de marketing la o companie din Birmingham care vinde suplimente alimentare cu CBD, iar Crina face subtitrări în limba română pentru Netflix.

Cele două iubite își renovează casa

Astfel, cele două își renovează acum casa, aceasta fiind plină de scule, saci de materiale, necesare înfrumusețării locuinței. Au experiență din România, unde și-au amenajat fostul apartament. Astfel, în șanierul casei, după ce Ella se întoarce de la serviciu, iau cina împreună, câteodată beau un whisky cu scorțișoară și apoi se apucă de lucru.

În timp ce amestecă chitul, Ella face o glumă despre lesbienele care se descurcă fără o ”mână de bărbat”, ironizând astfel misoginismul din societatea românească.

Cum gândesc românii despre cuplurile de femei gay

N-ai cunoscut tu un bărbat adevărat” până la ”Mie nu-mi plac persoanele gay, dar tu ești OK”, sunt fazele pe care le-au trăit cele două.

Ella și Crina au învățat la licee diferite, însă s-au cunoscut printr-o prietenă comună. Au mers împreună cu părinții Crinei în Munții Parâng ca să vadă eclipsa de soare de pe 11 august 1999, după care n-au mai ținut legătura, pentru că Ella era agasată de fata mai mică și insistentă care îi căuta mereu prezența, respectiv de Crina.

Crina nu știa că este, de fapt, lesbiană

Crina nu-și descoperise încă orientarea sexuală și nici n-ar fi avut cum, pentru că pe vremea aceea, homosexualitatea se pedepsea la noi cu închisoarea și nu existau informații despre comunitatea LGBTI, iar persoanele gay se ascundeau. România a fost una dintre ultimele țări din Europa care au dezincriminat homosexualitatea – abia în 2001 a fost abrogat Articolul 200 din Codul Penal, care a permis ca mii de oameni să fie arestați, hărțuiți și umiliți.

După facultate, Crina a lucrat la o firmă de resurse umane, apoi în departamentele de vânzări și logistică ale unei companii de produse promoționale. Mai târziu, a făcut un curs de masaj și a început să lucreze ca maseuză.

Crina a descoperit că nu poate iubi bărbați

A avut câteva relații cu bărbați, pe care întotdeauna le-a încheiat ea. ”Nu era ceva care să merite cu adevărat și dacă eu nu simt că te iubesc, de ce ne-am pierde timpul?”, spune Crina. Își amintea de conexiunea emoțională pe care o avusese cu Ella în liceu și pe care, într-un fel, continua s-o caute în alte relații.

Prin 2008, când avea 25 de ani, s-a simțit prima dată atrasă de o femeie cu care discuta pe Yahoo! Messenger. Nu au reușit niciodată să se întâlnească în viața reală, dar Crina a început să-și chestioneze orientarea sexuală și ”să se documenteze”.

Cum și-a dat seama Crina că este atrasă de femei

”M-am uitat la filme, la seriale și am zis: Chestia asta mă face să mă simt altfel decât un film de dragoste obișnuit sau un porno obișnuit. Acum puteam să găsesc o explicație a faptului că n-am simțit conexiune cu bărbați”, spune Crina.

În 2010, când a regăsit-o pe Ella, Crina era într-o relație heterosexuală. La întâlnirea de 10 ani de la terminarea liceului, o fostă colegă a întrebat-o pe Ella ”Tu ai un iubit?”, iar aceasta i-a răspuns ”Nu, am o iubită”.

Ella era o fire băiețoasă de mică

În copilărie, Ella era genul de fată care juca fotbal cu băieții, sărea garduri și se cățăra în copaci. Mama ei, care e medic și a crescut-o singură, a învățat-o să fie independentă.

Prima ei relație de lungă durată a fost cu un bărbat, cu care a stat șase ani, însă le aprecia mereu pe fetele puternice, deștepte și frumoase. ”Aveam 25 de ani și ajungeau zero informații la mine legate de LGBTI”, spune Ella. ”Nu cunoșteam alți gay, de baruri am aflat mai târziu”.

Ella s-a iubit cu un bărbat 6 ani

Prima ei iubită a fost o colegă de serviciu, iar relația lor a durat tot șase ani. Înainte să se mute împreună cu ea, Ella și-a făcut coming out-ul față de mama ei, singura persoană de a cărei reacție îi păsa. „I-am zis lui maică-mea la micul dejun: «Vezi că m-am despărțit de Andrei** și acum sunt cu o tipă». Maică-mea, în timp ce-și mesteca dumicatul și se uita cu jumătate de ochi la televizor, mi-a zis: Bine, dar încearcă să rămâi ambidextră”.

Ella și Crina au reluat legătura în 2010, după ce Crina i-a trimis un SMS. Au continuat să vorbească pe Yahoo! Messenger și de câteva ori s-au întâlnit în oraș. În 2012, după ce Ella s-a despărțit de iubita ei, au început să iasă mai des: făceau drumeții, se plimbau cu barca gonflabilă pe lacul Mogoșoaia, decorau împreună bicicleta Ellei.

Primul sărut al Ellei cu Crina, huduit

S-au sărutat prima oară pe terasa blocului, dar niște tineri care erau vizavi au început să strige și să fluiere. Seara s-au plimbat prin Parcul Operei și s-au sărutat doar atunci „când era pustiu în jur și beznă din aia fără niciun bec”.

Peste două zile, Ella i-a spus ”Te iubesc”, iar peste trei luni, Crina a cerut-o în căsătorie: ”Nu știu când și unde și sub ce formă o să se întâmple, dar vreau să fii soția mea”. Ella a spus ”Da”.