Traditii si obiceiuri de Sfanta Marie Mica
Traditii si obiceiuri de Sfanta Marie Mica

Miercuri, 8 septembrie 2021, creștinii o sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, cum este cunoscută în popor. Aceasta este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a luat start pe 1 septembrie. Vezi mai jos care sunt tradițiile și obiceiurile de Sfânta Marie Mică urmate de români din veacurile timpurilor.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Marie Mică

În credința populară, Nașterea Maicii Domnului este hotarul dintre vară și toamnă, momentul în care încep lucrurile agricole. De Sfânta Maria Mică, bărbații nu fac treabă prin gospodărie, iar femeilor le este interzis să coasă și să spele haine.

Despre ziua de dinaintea sărbătorii se spune că aduce ghinion celor care lucrează. Dacă fac treabă pe 7 septembrie 2021, bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. De asemenea, nu este bine să se gătească la foc în aceste zile pentru a ține departe bolile. În unele zone ale tării există credința conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii. Nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Marie Mica
Traditii si obiceiuri de Sfanta Marie Mica

Plantele își pierd puterile tămăduitoare

De asemenea, din strămoși se știe că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma Nașterii Maicii Domnului, deoarece acest lucru aduce ghinion şi boală. Pe 8 septembrie 2021, plantele își pierd puterile tămăduitoare. Ba mai mult, din popor se spune că este ziua când vremea începe să se schimbe și devine capricioasă.

Rugăciuni puternice de Sfânta Maria Mică 2021: Pe 8 septembrie, rugăciunile celor care își doresc copiii sunt mai puternice. Astfel, femeile care nu pot avea copii se pot ruga pentru dezlegarea pântecelor pentru a primi pruncul dorit.

Deoarece Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, cele care urmează să devină mame se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.