Cine este Emma Raducanu, noua campioana de la US Open
Cine este Emma Raducanu, noua campioana de la US Open

Emma Răducanu este noua revelație a tenisului mondial! Sportiva în vârstă de doar 18 ani a făcut istorie la US Open, după ce a câștigat turneul, deși vemea din calificări. Mai mult, jucătoarea de tenis nu a pierdut nici măcar un set! Vedeți mai jos toate detaliile despre sportiva care a atras atenția prin tehnicitate, dar și prin frumusețe.

Cine este Emma Răducanu, noua campioană de la US Open

Jucătoarea de tenis Emma Răducanu reprezintă Marea Britanie, deși provin dintr-o familie de români. A câștigat la pas ultimul turneu de Mare Șlem al anului, US Open, unde a trecut rând pe rând de nume mari ale tenisului. A învins-o pe campioana olimpică en-titre, elveţianca Belinca Bencic, până să ajungă în finală. De remarcat este că din calificări și până finală, „uraganul”, așa cum a fost supranumită, a avut victorii numai în două seturi.

Când Emma Raducanu a ajuns la Flushing Meadows anul acesta, nu avea nici cea mai vagă idee despre unde trebuie să meargă. Atât de neobișnuită era cu împrejurimile, încât avea nevoie de ajutor de la colegii ei jucători chiar și pentru a naviga pe terenurile întinse ale locației turneului.

A câștigat US Open fără set pierdut

Cu toate acestea, odată ajunsă în arenă, Emma s-a dovedit a fi de neoprit. Succesul a venit pentru tenismenă la numai a doua sa participare la un turneu de Grand Slam, după cel de la Wimbledon, unde s-a văzut nevoită să abandoneze în optimile de finală, din cauza unor probleme medicale. De remarcat, că înainte de Wimbledon, Emma se afla pe locul 338 WTA.

Ea a început întrecerea de la US Open de pe locul 150, iar grație rezultatelor obținute a depășit 120 jucătoare și va ajunge pe 23 WTA. Emma Răducanu a scris istorie după finala de la Flushing Meadows, devenind cea mai bine clasată jucătoare britanică. De asemenea este o premieră ca o sportivă care vine din calificări să câștige un Grand Slam fără set pierdut.

”M-am concentrat pe atitudine”

”Vreau s-o felicit pe Leylah, a jucat un tenis incredibil, a învins jucătoare de top aici. A fost un nivel foarte ridicat aici, sper să jucăm și alte finale, la același nivel. Am stat trei săptămâni aici, cu echipa alături de mine, le mulțumesc tuturor pentru sprijinul pe care mi l-au acordat de-a lungul anilor.

Leylah a jucat un tenis foarte bun, mereu luptă, de aceea a ajuns în finală. Știam că trebuie să lupt, am rămas foarte atentă pe ceea ce am de făcut și m-am concentrat pe atitudine, asta contează foarte mult.

Viitorul tenisului feminin e grozav, fiecare jucătoare are o șansă. Sper ca noua generație să poată să calce pe urmele unor mari campioane care au fost aici”, a declarat Emma Răducanu, după finala disputată împotriva jucătoarei Leylah Fernandez.

S-a născut în Canada

Emma Răducanu s-a născut pe 13 noiembrie 2002 în Canada, la fel ca și Bianca Andreescu, o altă jucătoare de origine română care a făcut senzație în urmă cu doi ani în tenisul mondial. Tatăl său, Ian (Ion, înainte de a-și schimba numele) este român, de loc din București, iar mama, Renne, este chinezoaică, ambii activând în domeniul finanțelor.

Din dorința de a-i oferi Emmei tot ce este mai bun, familia a decis să se mute în Londra, pe când ea avea numai doi ani. Au spus părinții ei, pe atunci, că ar fi un loc interesant în care ea să crească. A început să joace tenis la vârsta de cinci ani la Academia de tenis Bromley, și de câțiva ani beneficiază de sprijinul federaţiei britanice de tenis, care a văzut un mare potenţial la ea.

Însă, înainte de a se opri la tenis, Emma Răducanu a mai avut performanțe și la alte sporturi. Ea a făcut balet, înot și călărie, însă a decis că lumea sportului alb i se potrivește cel mai bine. Și pentru că părinții au fost foarte stricți, Emma a pus încă de mică bazele unei mentalități de învingător. Ambii părinți o susțin adesea din tribune la meciuri și sunt cei care o sprijină mereu în tot și în toate.

Elevă strălucită

Pe lângă reușitele din plan sportiv, Emma Răducanu este o elevă model și la școală. Urmează una dintre cele mai dificile școli din Marea Britanie și își dorește cu ardoare să fie printre cei mai buni. ”Părinţii mei au fost destul de stricţi, nu doar cu tenisul, ci cu toate. Cred că am dezvoltat această mentalitate de la o vârstă mică”, a declarat ea.

La ediția din acest an de la Wimbledon, Emma Răducanu a dat un interviu pentru GSP. Britanica a vorbit atunci despre legăturile ei cu România, spunând că își vizitează destul de des bunica paternă din București. Spune că adoră mâncarea pe care i-o gătește cu atâta dragoste.

Ce spune despre România

”Tatăl meu e din București. La fel ca bunica, ca mamaia (n.a. – pronunță românește cuvântul), care locuiește în continuare în centrul Bucureștiului. Revin acolo de câteva ori pe an pentru a o vedea. E foarte frumos. Iubesc mâncarea de acolo. Să fiu sinceră, e incredibilă! Bunica îmi gătește, iar ăsta e un alt lucru special”, a povestit Emma Răducanu.

În ceea ce privește idolii săi, ea spune că se inspiră foarte mult de la Simona Halep și Na Li. ”Îi admir deplasarea și modul în care luptă. Ea a câștigat Wimbledon și a spus că nu se aștepta să reușească asta, dar a arătat că dacă îți pui mintea și inima la lucru, poți să atingi tot ceea ce îți propui”, a spus Emma despre Simona.