Se scumpesc gazele
Se scumpesc gazele

Românii care se încălzesc cu centrale de apartament, dar și cei de la case care se încălzesc cu gaz, vor avea o surpriză neplăcută de la 1 noiembrie, moment în care gazul se va scumpi din nou, după cum anunță Engie, cel mai mare furnizor de gaze.

Vești proaste pentru români. Se scumpesc gazele de la 1 noiembrie

Furnizorul de gaze Engie anunță o nouă majorare a prețului la gaz, care se va aplica de la data de 1 noiembrie. Cei afectați sunt românii care nu au schimbat furnizorul de gaz și nici nu au încheiat un nou contract care să specifice un preț fix la gaze.

Furnizorul a emis un comunicat, iar fiecare dintre abonații care se află în această situație va fi înștiințat la domiciliu cu ultimele schibări.

Comunicatul Engie

“În conformitate cu reglementările legale şi prevederile contractului de furnizare gaze naturale în regim concurențial (engie.ro/contracte-si-conditii-generale/), comunicat în trimestrul al lI-lea din 2021 şi care prevăd ajustarea prețului în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condiţiilor de piaţă, vă transmitem prezenta Notificare și Actul Adiţional aferent contractului. Acestea conțin ajustarea preţului gazelor naturale la valoarea de 0,17500 lei/kWh începând cu data de 01.11.2021 până la data de 30.06.2022”, se arată în notificarea trimisă de Engie unui client de acest tip.

Engie mai sublniază faptul că înainte de jumătatea acestui an, clienții plăteau un preț al gazului (preț final,cu tarife de transport și distribuție și taxe, dar fără TVA) de 124 de lei/MWh. Pe de altă parte, la jumătatea acestui an, prin noul contract, prețul a crescut la 155 de lei, preț final fără TVA.

De la 1 noiembrie creste pretul la gaze
De la 1 noiembrie creste pretul la gaze

Cu cât se scumpește gazul

Chiar și așa, furnizorul precizează că de la la 1 noiembrie, prețul final fără TVA, va fi de de 214 lei/MWh, ceea ce înseamnă o creștere de 38% în perioada iulie-noiembrie. Furnizorul mai subliniază faptul că prețul final, cu TVA inclus, de la 1 noiembrie este de 255 de lei/MWh.

Engie informează că noul preț se datorează condițiilor de achiziție a cazului atât din România cât și în Europa, care s-au modificat în ultima perioadă. “Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh.
Creşterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă, din cauza:

De ce a crescut prețul la gaz

-creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi pentru producerea energiei electrice;

-presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din pieţele regionale”, mai precizează compania.

Românii care sunt nemulțumiți de această majorare, pot solicita Engie o altă ofertă sau chiar să schimbe furnizorul. Sursa citată precizează că schimbarea furnizorului este gratuită și se face, potrivit legii, în termen de 21 de zile.