Raed Arafat a spus ca certificatul verde intra in vigoare luni noaptea
Raed Arafat a spus ca certificatul verde intra in vigoare luni noaptea

Raed Arafat, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a anunțat de când intră în vigoare certificatul verde. De asemenea, șeful DSP susține că nu va fi vorba de nicio discriminare odată cu intrarea în vigoare a certificatului digital.

Raed Arafat a anunțat că certificatul verde intră în vigoare de luni, 20 septembrie 2021. Șeful DSU susține că certificaul digital nu va aduce nicio discriminare

Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus de când va intra în vigoare certificatul verde, cel care va facilita doar românilor vaccinați intrarea în anumite locuri sau la anumite evenimente.

De asemenea, Raed Arafat susține că certificatul verde nu va creea nicio discriminare, întrucât acolo unde intră vaccinații vor intra și persoanele nevaccinate numai cu condiția să se testeze sau să fii trecut prin boala covid în ultimele 180 de zile. Astfel, certificatul verde intră în vigoare de luni noaptea.

Certificatul verde intra in vigoare luni noaptea
Certificatul verde intra in vigoare luni noaptea

De ce nu se consideră că certidicatul verde nu discriminează

Şeful DSU a precizat că oricine, vaccinat sau nevaccinat, va putea participa la orice fel de eveniment, cu respectarea unei condiţii.

Certificatul verde permite oricui să participe la evenimente, dar cu o condiție. Fie să fii vaccinat sau, dacă nu, să fii testat, sau să fii trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Nu putem vb de discriminare. În această situație, noi permitem tuturor categoriilor să participe, dar să se afle într-una dintre cele trei situații”, a precizat Raed Arafat.

Aprobarea certificatului verde a fost făcută vineri de către Guvernul României

Dacă în viitor unele activități se consideră că trebuie să fie mai controlate, acest lucru e prevăzut deja în HG, e una din măsurile de sănătate publică care se aplică și în alte țări”, a adaugat Raed Arafat.

Guvernul României a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Unde se va folosi certificatul verde

În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;

 – care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în actul normativ.