Blue Moon, victoria romaneasca la un festival international de film
Blue Moon, victoria romaneasca la un festival international de film

Victorie românească de senzație la un festival internațional de film! Pelicula Blue Moon /Crai Nou, regizat de Alina Grigore, a câștigat ieri trofeul Concha de Oro, pentru cel mai bun film la cea de-a 69-a ediției a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, organizat în Spania.

Blue Moon, victoria românească la un festival internațional de film

Festivalul de film este organizată anual în Țara Bascilor, iar prima ediție a avut loc în anul 1953. Ei bine, anul acesta a venit vremea ca un film românesc să se impună în Spania. Este vorba despre Blue Moon, un film care urmărește evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent şi masculin.

Actrița Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care are o mamă bolnavă și un tată absent. Irina este dominată de unchiul şi mătuşa ei, care se opun celui mare vis al său, acela de a studia la Bucureşti. Regizoarea Alina Grigore a semnat şi scenariul filmului, pentru care spune că s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut; la fel au făcut și actorii principali, potrivit RRA.

Pelicula este regizată de Alina Grigore

Alina Grigore a mulţumit întregii sale familii, precum şi festivalului pentru acordarea trofeului. Juriul a fost prezidat de o regizoare din Georgia, care anul trecut a câştigat trofeul la San Sebastian tot pentru un film de debut.

Potrivit juriului, regizoarei române i-a fost decernat acest premiu pentru angajamentul său faţă de limbajul cinematografic şi pentru curajul cu care a abordat propria povestire.