Coalitia sustinuta de Angela Merkel a pierdut alegerile din Germania
Coalitia sustinuta de Angela Merkel a pierdut alegerile din Germania

Rezultate alegeri Germania. Social democrații au învins coaliția Angelei Merkel. Social democrații din Germania au obținut majoritatea voturilor în alegerile naționale care au avut loc duminică, 26 septembrie, impunându-se la limită în fața coaliției de centru-dreapta a fostului cancelar în cursa care în care va fi decis viitorul cancelar al celei mai mari economii din UE.

Rezultate alegeri Germania. Social democrații au ieșit învingători

După numărătoarea efectuată în toate cele 299 de circumscripții germane, datele indică că formaţiunea de centru-stânga SPD şi liderul ei, Olaf Scholz, au câştigat 25,8% din voturi, devansând uniunea conservatoare CDU-CSU a lui Armin Laschet care o obţinut doar 24,1% din sufragii.

Astfel, conservatorii nu au scăzut niciodată sub pragul de 30%. Acesta este un rezultat devastator pentru tabăra cancelarului Angela Merkel, în contextul în care ea se pregăteşte să se retragă din politică.

Olaf Scholz ar putea sa o inlocuiasca pe Angela Merkel in functia de cancelar al Germaniei
Olaf Scholz ar putea sa o inlocuiasca pe Angela Merkel in functia de cancelar al Germaniei

SPD și CDU/CSU nu au cumulat 50% din voturi

În plus, este pentru prima când SPD și CDU/CSU nu depășesc împreună 50%, deși dețin împreună majoritatea mandatelor.

Chiar de luni dimineaţă, conducerile diferitelor partide susceptibile să intre într-o viitoare coaliţie se reunesc la Berlin şi urmează să ofere indicaţii despre alianţele pe care vor să le facă.

Germanii au vrut schimbare

Candidatul SPD, Olaf Scholz, a declarat că țara a votat pentru schimbare și că alegătorii doresc ca el să o înlocuiască pe Angela Merkel în funcția de cancelar după ce aceasta a deținut acestă funcție pentru timp 16 ani.

De cealaltă parte, Armin Laschet, candidatul conservatorilor, care a fost susținut de Angela Merkel, consideră că rezultatul este ”neclar” și a declarat că și el dorește să devină noul cancelar al Germaniei, deși a recunoscut că partidul său a înregistrat cel mai slab scor din istorie. De asemenea, Armin Laschet exclude o coaliție cu stânga.

Ce are de făcut cel care o va înlocui pe Angela Merkel

Succesorul Angelei Merkel va trebui să gestioneze revenirea ţării din criza sanitară, pe care Germania a înfruntat-o relativ bine graţie unor programe ample de redresare.

Principalele partide din Germania au păreri foarte diferite legat de taxe şi combaterea schimbărilor climatice. Politica externă, pe de altă parte, nu a fost un subiect foarte prezent în campania recentă.

Germania are stabilitate politică

Orice grup va forma următorul guvern german, a spus Christian Lindner, liderul liber democraţilor, este în regulă pentru că va avea majoritate cu partide de centru.

Toţi cei din Europa şi dincolo de ea care erau îngrijoraţi legat de stabilitatea Germaniei pot să vadă: Germania va fi stabilă în orice caz”, a declarat Christian Lindner.