Klaus Iohannis a vorbit despre declaratiile ungurilor legate de Transilvania
Klaus Iohannis a vorbit despre declaratiile ungurilor legate de Transilvania

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre declarațiile ungurilor legate de Transilvania, chiar la dezbaterea Forumului european ”Carol cel Mare”, ocazie cu care șeful statului a primit înaltul titlu.

Klaus Iohannis a vorbit despre declarațiile ungurilor legate de Transilvania

Președintele Klaus Iohannis a primit premiul ”Carol cel Mare”, distincție care se acordă liderilor europeni pentru rolul activ pe care îl joacă în unitatea Europei. Cu această ocazie, Klaus Iohannis a atins și problema Transilvaniei, pe care ungurii o tot revendică.

Acesta s-a arătat deranjat de poziția Ungariei privind Tratatul de la Trianon, spunând ”mă enervează ba chiar mai mult decât pe dumneavoastră afirmațiile lor”. Klaus Iohannis a afirmat că el este din Transilvania și că ”noi am decis prin vot popular să aderăm la România, nu am furat nimic de la nimeni, a fost dreptul nostru de autodeterminare”.

Klaus Iohannis a vorbit despre declaratiile ungurilor legate de Transilvania
Klaus Iohannis a vorbit despre declaratiile ungurilor legate de Transilvania

”Un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini”

Conform Calea Europeană, el a fost întrebat, în cadrul dezbaterii de la Aachen, de “un vecin care are uneori atitudine antieuropeană şi care pune sub semnul întrebării frontierele Trianonului”.

”Este puțin ca într-o familie, unde, la întâlnirea de familie, cei mai mulți au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini, dar oricum nu-l dăm afară, că e rudă. Încercăm să-i mai dăm lecții, să-l integrăm, să-l liniștim, asta este rețeta cred. Eu nu susțin idea de eliminare, de înlăturare din organizație, pedepsele de așa natură nu aduc rezultatele scontate de mulți. Eu cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în față care sunt așteptările și să continuăm procesul”, a răspuns Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut însă referire la contextul istoric legat de Trianon. ”Știu, clar că vorbiți de țara noastră vecină, și pe mine mă enervează ba chiar mai mult decât pe dumneavoastră afirmațiile lor despre Trianon. Eu sunt președintele statului, eu sunt din Transilvania, noi am decis prin vot popular, adică noi ca popor am zis ca vrem să aderăm la România, nu am furat nimic de la nimeni, a fost autodeterminarea, dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania așa a devenit parte a României. Atunci Transcarpatia a devenit parte a Ucrainei și așa mai departe. Dar toate acestea nu trebuie, nu se dorește, nu vrea nimeni să le facă retroactive, nu vrea nimeni să pună sub semnul întrebării niște procese istorice. Poate că asta fac niște populiști, dar populiștii aceștia, asta este, există în Europa și cred că ei nu pot fi combătuți decât prin rezultate”, a explicat Klaus Iohannis.

”Ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării”

Președintele Ungariei, János Áder, a comparat, pe 23 august, anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, tratatul de pace de după Primul Război Mondial prin care s-au încheiat ostilitățile între Antanta și Ungaria. În urma acestui tratat, Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul au intrat în componența României.

”În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean. Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat.

După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a susținut János Áder.