Nelu Tataru, despre numarul real de infectii cu coronavirus
Nelu Tataru, despre numarul real de infectii cu coronavirus

Nelu Tătaru, fost ministrul al Sănătății, consideră că situația din România, din punct de vedere al infecțiilor cu coronavirus, este mult mai gravă. Astfel, numărul de cazuri anunțate de autorități ar trebui înmulțit cu 10, acestea ar fi adevăratele cifre ale dezastrului în care ne aflăm. Cu toate astea, autoritățile au anunțat astăzi în jur de 8.800 de cazuri de noi infecții cu virusul ucigaș.

50.000 de cazuri de coronavirus pe zi. Aceasta ar fi cifra reală a îmbolnăvirilor cu covid

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut dezvăluiri incredibile. Acesta susține că numărul de cazuri anunțate de Grupul Startegic de Comunicare zi de zi ar trebui înmulțit cu 10 pentru a vedea cu adevărat ceea ce se întâmplă în România, respectiv numărul real de infecții cu coronavirus.

Fostul ministru al Sănătății a făcut comparaţie cu sitaţia de acum cu cea din valul doi.

Numarul de infectii cu coronavirus ar fi mult mai mare
Numarul de infectii cu coronavirus ar fi mult mai mare

Cifra zilnică a noilor infectați este mult mai mare

În valul doi cel mai mare număr de cazuri era 10.000. Acum cred că am luat-o cam ușor. În condițiile în care avem teste, ne testăm acasă, uneori poate nu declarăm și avem cazurile care trecute printr-o primă fază din boală ajung la spital direct pe terapie intensivă. 

Cei care se declară astăzi în raportările oficiale sunt mai puțini. Sunt multe capacități de testare, ne testăm acasă. Cifra oficială din România nu este de 8.000 cât a venit astăzi”, a spus fostul ministru al Sănătăţii, la Digi24.

La câte cazuri de infecții cu coronavirus s-ar putea ajunge

Nelu Tătaru nu prevede nimic bun pentru următoarea perioadă, ba din contră. Numărul oficial de cazuri cât de curând va ajunge la 25.000-30.000 pe zi.

Suntem pe o pantă ascendentă. Mobilitatea este cea care dă și transmiterea în comunitate. Urmează ca săptămâna aceasta și cea următoare să mai avem un trend crescător odată cu deschiderea școlilor. Vedem dacă vom ajunge la 20-30 de mii de cazuri pe zi. Noi făceam anul trecut acele studii și ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri.

În acest moment eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic”, a mai spus Nelu Tătaru.

Pandemia nu este scăpată de sub control, este prost gestionată

De asemenea, fostul ministrul al Sănătății crede că pandemia este prost gestionată, dar că nu ar fi scăpată de sub control.

Unitățile de primiri urgențe nu ne mint, secțiile de ATI la fel. Aceste cifre ne arată ce se întâmplă în societate. În acest moment terapiile intensive sunt pline (…) Pandemia nu este scăpată de sub control, dar cred că este prost gestionată în acest moment, pentru că am luat-o prea ușor”, a mai declarat fostul ministru al Sănătății.