Floirn Citu nu va mai fi premier
Florin Citu nu va mai fi premier

Cine va fi noul pemier al României. Printre numele vehiculate pentru funcția de premier, după ce Florin Cîțu a fost dat jos în urma moțiunii depuse de PSD, se regăsește și cel al ministrului de Finanțe, proaspăt demis, Dan Vâlceanu.

Care sunt numele vehiculate de premier după ce guvernul Cîțu a picat

Referitor la noul premier, toate scenariile sunt pe masă. Facem ce este mai bine pentru români și pentru PNL. Ne vom uita la pozițiile adoptate de USR, PSD și AUR”, a declarat Forin Cîțu.

De asemenea, Dan Barna a oferit declaraţii în Parlament, după ce rezultatele votului pe moţiunea de cenzură a PSD au fost anunţate, şi a susţinut, încă o dată, că mandatul conducerii partidului este să încerce refacerea coaliţiei de guvernare, dar fără Florin Cîţu premier.

Dan Vilceanu este un alpropiat al lui Florin Citu
Dan Vilceanu este un alpropiat al lui Florin Citu

Dan Barna a scăpat de Florin Cîțu 

În intervențiile pe care le-am făcut am spus că putem continua, dar cu alt premier. Hai să vedem ce se va întâmpla în urma consultărilor. Eu sper să nu se prelungească această criză. Ar fi putut PSD-ul să trecem mai repede peste aceste momente, dacă PSD nu l-ar fi susținut pe Cîțu.

Sunt mai multe personalități în PNL, care ar putea să aibă o prestație precum cea de premier. Miza ține de reformele pe care le-am pus în proiectul de guvernare. Vreau să evit să spun un nume (n.r. al viitorului premier) pe orice nume vehiculat. USR rămâne consecvent pe reformele dorite”, a conchis Dan Barna.

Dan Vîlceanu, posibil nou premier

Dan Vîlceanu, actualul ministru al Finanțelor, s-ar regăsi pe lista de posibili candidați la funcția de premier ce ar fi propuși de PNL după picare guvernuli Cîțu, potrivit g4media.ro. Dan Vâlceanu se alătură astfel unei liste din care mai fac parte Lucian Bode – ministrul Internelor, și Nicolae Ciucă – ministrul Apărării.

Astfel, liberalii s-au reunit de urgenţă după votul din Parlament şi discută la Vila Lac o soluție pentru rămânerea la guvernare. Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că nu agreează varianta unui guvern tehnocrat sau a unuia de uniune naţională.

Varianta Guvernului tehnocrat și alegeri anticipate

Am văzut cum a fost guvernul tehnocrat în 2016, guvernul 0. România nu mai are nevoie de o astfel de experienţă”, a arătat Florin Cîțu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă s-ar putea ajunge la alegeri anticipate, Florin Cîţu a replicat că ”toate scenariile sunt pe masă”.

Florin Cîțu exclude și varianta guvernului de uniune națională

Pe de altă parte, Florin Cîţu a dezaprobat ideea unui guvern de uniune naţională, menţionând cu PNL nu va face guvern cu extremiştii.

Partidul Naţional Liberal merge mai departe şi va găsi cea mai bună soluţie pentru români şi pentru România, dar, până la urmă, astăzi avem o decizie a celor de la USR, PSD şi AUR. Vrem să vedem şi planul lor, pentru că astăzi împreună au dat jos Guvernul şi vrem să vedem planul acestora, deşi am văzut că în sală se certau”, a spus Florin Cîțu.

Guvernul Cîțu rămâne până la alcătuirea unui nou guvern

Guvernul Florin Cîțu va rămâne interimar, cu puteri limitate, până la învestirea de către Parlament a unui Guvern plin.