A aparut o noua metoda de obtinere frauduloasa a certificatului verde
A aparut o noua metoda de obtinere frauduloasa a certificatului verde

Vaccinarea la chiuvetă este deja istorie, deoarece o nouă metodă de obținere a certificatului verde în mod fraudulos s-a răspândit printre români. Oamenii legii au aflat și ei și au făcut deja primele descinderi, mai ales că aceasta are implicații economice seriose.

Vaccinarea la chiuvetă este istorie, după ce a apărut o nouă metodă de obținere frauduloasă a certificatului verde

Noua metodă de obținere a certificatelor verzi prin fraudă a prins deja avânt în România. Aceasta îi implică pe medicii de familie, mulți dintre aceștia intrând deja în vizorul procurorilor.

Mai exact, mai mulți medici de familie din România sunt anchetați pentru că ar falsifica teste Covid. Polițiștii au descoperit că aceștia declarau în platformele oficiale că testele rapide ale unor pacienți sunt pozitive, așa că aceștia beneficiau și de concediu medical, iar apoi aveau și certificat verde de trecere prin boală.

A aparut o noua metoda de obtinere frauduloasa a certificatului verde
A aparut o noua metoda de obtinere frauduloasa a certificatului verde

Concediu, plus certificat verde

„Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare şi utilizare a certificatelor digitale UE. Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că sunt infectaţi. În acest fel, pacienţii respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi”, a arătat Monica Dajbog, reprezentant MAI.

Sursa citată spune că doar în ultima săptămână au fost întocmite 22 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare certificatelor şi adeverinţelor de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 26 de persoane. Dajbog a precizat și că la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică au fost iniţiate controale pentru identificarea unor astfel de situaţii, care se află şi în atenţia organelor de poliţie.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a precizat în cadrul aceleiași conferințe de presă, susținută vineri, că toți cei care comit astfel de ilegalități vor fi idetificați și vor suporta consecințele.

„Unii nu mai știu ce scurtături să găsească. Au o simplă menire, să îi salveze pe cei care sunt la risc. Toți cei care se abat vor fi identificați și vor suporta consecințe”, a transmis Andrei Baciu.