CTP, de acord cu neintroducerea certificatului verde in biserici
CTP, de acord cu neintroducerea certificatului verde in biserici

Cristian Tudor Popescu s-a arătat ironic la adresa credinncioșilor, respectiv a lui Dumnezeu, comentând vineri seara cererea Patriarhiei către autorități de a nu introduce certificatul COVID pentru clerici și credincioși. Bierica este conștientă că dacă se introduce măsura certificatului verde în biserici, acestea vor rămâne probabil mai mult goale.

Cristian Tudor Popescu, ironic la adresa celor care cred în Dumnezeu

CTP a spus că, în opinia lui, Guvernul ar trebui să aprobe cererea Patriarhiei, pentru că oamenii care merg la slujbă găsesc în asta un refugiu şi îşi pun speranţele în Dumnezeu pentru a le rezolva problemele.

Cu alte cuvinte, CTP este de acord ca oamenii să intre în biserici fără a avea nevoie de certificatul verde.

CTP se declara necredincios
CTP se declara necredincios

Sunt de acord, mi se pare corectă această prevedere, ca să nu se ceară certificat verde la biserică. E corect. De ce? Pentru că, într-adevăr, așa cum spune comunicatul Patriarhiei, oamenii care se duc la biserică au nevoie acolo, în spațiul acela, întâlnindu-se mai mulți, și ascultând slujba, oamenii aceia se împacă cu sine, își găsesc liniștea, luptă cu depresia, luptă cu nenorocirile, cu răul din viața lor, mai eficient decât aș putea s-o fac eu, încercând să le explic ceva. Eu, care nu sunt credincios.

Românii nu au dragoste de știință, au dragoste de Dumnezeu

Eu înțeleg asta, pentru că sunt oameni, de pildă sunt pensionari, bătrâni, bolnavi care sunt acum asaltați de prețuri, prețurile la energie, prețuri la mâncare, de moarte, de boală, de tot răul ăsta… Pentru oamenii aceștia – după cum vedeți dragostea de știință a acestui popor, și de gândire științifică -, soluția pentru ei este asta, se duc la biserică. Și eu înțeleg acest lucru.

Ei pleacă de acolo cu o iluzie care îi ajută să trăiască mai departe. Se uită la hainele alea ale preotului, aud vocile cântând, văd cărțile alea groase, interiorul bisericii… Se creează o atmosferă și reușesc să plece cu această iluzie, că Dumnezeu o să le dea sănătate, o să ieftinească mâncarea, medicamentele și curentul. Se duc cu această credință. E o modalitate de a rezolva lucrurile în plan social. Nu? Livrează așa ceva biserica.

CTP s-a dat bătut

În momentul ăsta, în care în România sunt atâția oameni care mai degrabă cred în biserică decât în gândirea științifică, rațională, este o hotărâre judicioasă să le permiți lucrul acesta, așa cum se permite accesul în magazinele alimentare și în spitale. Mi se pare corect.

Când o să se mai schimbe situația din țara asta, poate mai discutăm. Deocamdată, asta e…”, a spus CTP la Digi24.

CTP, necredinciosul

CTP se declară necredincios și nu înțelege toată chestia cu lumea de dincolo, cu Raiul, cu îngerii.

Păi, cum e domne lumea aia? Ce e acolo? Masa asta e acolo? Masa asta are un suflet? Este și ea dincolo? Se bea o bere acolo? Se mănâncă o fleică, o ceva? Sau nimic din toate astea? Și ce faci? Ești, așa, un spirit care plutește? Gândești când ești în lumea de dincolo? O să-mi păstrez capacitatea rațională în existența mea în lumea de dincolo? Poate fi numită existență? Ce sunt acolo, niște îngeri care merg pe lângă tine?

Ce „dracu” se face în Rai, dilema lui CTP?

Ce-am văzut eu până acum prin filme, sunt niște grădini superînflorite prin care zboară tot felul de îngerași. Bine, dar ce dracu faci? Ce dracu faci printre îngerașii ăia o zi, două, trei, șapte, nouă? Dar acolo e vorba de veșnicie, domne. Ce faci, domne în lumea de dincolo? Spuneți-mi și mie, cât de cât, să pot să-mi imaginez”,  a mai spus CTP.