Omicron se poate combina cu varianta Delta
Omicron se poate combina cu varianta Delta

Încă o belea! Tulpinele coronavirusului Omicron și Delta se pot uni și deveni un virus mai periculos. Oamenii de știință avertizează că cele două tulpini ale coronavirusului ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare, cu alte cuvinte mult mai periculos. Acest lucru ar fi posibil în cazul în care niciuna dintre variante nu va deveni predominantă.

Vești proaste. Omicron se poate uni cu varianta Delta și se poate tranforma într-o variantă a coronavirusului mult mai periculoasă 

Scenariul în care cele două tulpini ale coronavirusului s-ar putea combina ar fi posibil în cazul în care niciuna dintre cele două variante nu ar deveni dominantă, iar cele două variante ale covid ar circula în paralel, a anunțat virusologul Cristian Apetrei.

În momentul de față, întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, avertizează Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA, potrivit Antena 3.

Cristian Apetrei, virusolog
Cristian Apetrei, virusolog

Cât de transmisibil este noul Omicron

De asemenea, profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA a analizat cercetările făcute în cadrul unei școli de medicină din Hong Kong. Studiul a măsurat potențialul replicativ al Omicron comparativ cu celelalte variante ale coronavirusului, Delta și Wuhan.

Astfel, cercetătorii asiatici au aflat că Omicron „s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului”. În schimb, în alveole, Omicron „se replică de 10 ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogenă, adică o boală mai puțin severă”.

Chiar dacă este mai puțin periculos, Omicron poate afecta masiv sistemele de sănătate ale lumii

Virusologul Cristian Apetrei mai informează că rezultatele studiului din Hong Kong trebuie privite cu o oarecare reținere, întrucât severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecția respectivă.

În plus, oamenii de știință asiatici precizează că o infecție care o capacitate de transmitere excepțională, cum este Omicron, poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate chiar dacă virusul este în sine mai puțin periculos.