Alexandru Rafila, despre certificatul covid la locul de munca
Alexandru Rafila, despre certificatul covid la locul de munca

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat de când devine obligatoriu certificatul verde la locul de muncă. Cei care nu vor avea certificat verde, adică nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală nu vor mai putea merge la muncă. Alexandru Rafila, a discutat cu oamenii de afaceri despre măsurile care pot fi luate în perspectiva apariţiei valului cinci al pandemiei de coronavirus, printre subiecte aflându-se certificatul COVID, precum şi voucherele gratuite pentru testarea angajaților.

Alexandru Rafila a spus de când va deveni obligatoriu certificatul verde la locul de muncă

Ministrul Sănătăţii a anunţat că luni a avut o primă întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri privind „necesitatea pregătirii măsurilor de sănătate publică pentru controlul unui potenţial val pandemic”.

Astfel, conform ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, certificatul verde va deveni obligatoriu la locul de muncă în cazul în care timp de trei săptămâni se vor înregistra creşteri susţinute a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar renunţarea la măsură se va face după ce trendul devine descendent, respectiv când incidenţa cumulată scade sub 1.

Certificatul verde devine obligatoriu la locul de munca atunci cand numarul de cazuri creste timp de 3 saptamani consecutiv
Certificatul verde devine obligatoriu la locul de munca atunci cand numarul de cazuri creste timp de 3 saptamani consecutiv

Oamenii de afaceri vor continuitatea activităților economice

Reprezentanţii companiilor au discutat cu ministrul Sănătăţii elementele legate de soluţiile pentru asigurarea continuităţii activităţii economice. Părţile au discutat despre certificatul COVID şi despre voucherele de testare.

Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenţilor economici la situaţia creată de introducerea certificatului COVID-19 şi va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidenţa cumulată scade sub 1”, a declarat Alexandru Rafila.

România adaptează legislația europeană în ceea ce privește certificatul verde

Și alte state europene a adoptat certificatul digital covid-19, iar România trebuie să se conformeze la rândul ei.

În cursul zile de azi, 20.12.2021, a avut loc o întâlnire online cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, în contextul pregătirilor de aprobare a legislaţiei care să asigure limitarea răspândirii COVID-19. Adoptarea legii privind certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situaţiei din România şi trebuie să ţină seama de interesul de sănătate publică, dar şi de nevoia de funcţionare corespunzătoare a economiei”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Florin Cîțu spune că trebuie o reglementare legislativă pentru certificatul verde la locul de muncă

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a spus că a primit „mai multe variante” în ceea ce privește proiectul implementării certificatului verde COVID la locul de muncă, din partea primului ministru sau a partenerilor din coaliţia de guvernare, însă care nu au fost prezentate în coaliţia de guvernare.

Florin Cîțu susţine că este nevoie de o reglementare legislativă în această privinţă.