Senatul, luat cu asalt de protestatarii AUR
Senatul, luat cu asalt de protestatarii AUR

Sunt momente dificile acum la Senatul României, după ce sute de protestatari au pătruns nestingheriți în curtea Senatului, iar acum sunt chiar la ușa instituției! Senatorii s-au baricadat pur și simplu în clădire! Așadar, un protest neautorizat împotriva certificatului verde a luat o turnură neașteptată.

Senatul, luat cu asalt de protestatarii AUR

Circulația este blocată la Palatul Parlamentului, după ce aproximativ 1.000 de oameni, care nu au autorizație să protesteze, au ieșit în stradă pentru a cere parlamentarilor să nu adopte certificatul verde. Aceștia au intrat în curtea Parlamentului și au ajuns până la ușa senatului. Oamenii legii prezenți la Senat au blocat ușile de acces. Nimeni nu a mai intrat și nu a mai ieșit. Între timp, gardul Parlamentului a fost escaladat de mai mulți protestatari cu steaguri în mâini. Jandarmii i-au rugat să coboare.

Copreşedintele AUR George Simion, care a transmis protestul live pe Facebook, a spus certificatul COVID este „ineficient” şi „neconstituţional”, iar protestul a fost organizat pentru a spune un „nu hotărât acestor măsuri aberante, care nu soluţionează problema”.

Protestul nu are autorizație

Protestul este supravegheat de jandarmi şi poliţişti, în contextul în care numărul maxim de persoane permise la astfel de manifestări este 100.

Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a spus la Digi24 că Jandarmeria „va lua măsuri pentru asigurarea ordinii publice la adunare și asigurarea unui climat de ordine publică”.

„Nu putem clasifica nimic din ce s-a întâmplat aici ca fiind un incident. Este în afara legii și vor fi luate măsuri în consecință. Legea prevede sancțiuni contravenționale, nu vom ezita să le aplicăm când vor fi constatate încălcări ale legii”, a spus el.

Iacob nu a vrut să dea detalii despre aceste sancțiuni. „Să nu discutăm acum, să nu se înțeleagă că ar putea fi o formă de intimidare a celor care protestează”, a spus el.

„Nu știm cât va dura această adunare publică. Nu știm cât va fi traficul blocat. Legea prevede sancțiuni pentru organizatori și pentru participanți”, a mai spus el.

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus la Digi24 că astfel de evenimente la care participă oameni care nu cred în existența virusului și nu respectă măsurile de protecție „devin focare de răspândire”.

„E suficient să fie câțiva dintre ei infectați și să fie pozitivi și răspândesc”, a spus Arafat.

În ceea ce privește certificatul COVID, șeful DSU spune că „Parlamentul e suveran și va decide cum va fi adoptată legislația”, dar că este nevoie de măsuri, mai ales în contextul răspândirii variantei Omicron, „Noi nu putem să zicem: lăsăți că va fi bine: Nu merge așa, trebuie anumite măsuri, ca să păstrezi un echilibru între măsurile sanitare și impactul economic, care trebuie să fie cât mai mic posibil”, a spus Arafat.