Sorin Cimpeanu a spus cand trec elevii in online
Sorin Cimpeanu a spus cand trec elevii in online

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat când se închid școlile în România. Cum numărul de cazuri de infecții cu coronavirus este în creștere în țara noastră, școlile vor fi închise pe rând, elevii urmând să facă ore online. Școlile se închid, conform hotărârii de anul trecut, în momentul în care incidența într-o localitate trece de 3 la mia de locuitori. Ziua în care se anunță suspendarea cursurilor fizice va fi așa cum s-a stabilit ziua de vineri.

Când se închid școlile din România. Ministrul Educației a făcut anunțul

Școlile se vor închide, iar elevii vor rămâne acasă de unde vor face cursuri online, în localitățile în care incidența îmbolnăvirilor cu coronavirus trece de 3 la mia de locuitori, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ziua de referință, în care se va face anunțul va fi ziua de vineri. Astfel, în săptămâna următoare vor trece la cursuri online. La fel, când incidența scade sub 3 la mia de locuitori, se va anunța vineri, iar elevii înseamnă că vor face cursuri fizice, cu prezența obligatorie în școli.

Elevii vor face ore online in localitatile unde incidenta trece de 3 la mia de locuitori
Elevii vor face ore online in localitatile unde incidenta trece de 3 la mia de locuitori

Zeci de școli și grădinițe, închise 

Astfel, zeci de şcoli şi grădiniţe se închid de luni în România. Acolo unde incidența deja a trecut de 3 la mie. Cursurile se mută din nou în online în unităţile de învătământ din localitatile in care incidenta a depăsit 3 la mie şi rata de vaccinare a angajaţilor este sub 60%.

Articolul 3 din ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii se raportează la rata de vaccinare din ziua de vineri. Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60% şi rata de incidenţă a infectărilor este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile acelea intră în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan – rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie”, a anunțat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, completând că măsura este valabilă şi în cazul grădiniţelor.

Zeci de școli din București ar putea trece în online

La ora actuală, 57 de unităţi de învăţământ din Bucureşti şi 28 de şcoli din Ilfov sunt în această situaţia şi este posibil ca săptămâna viitoare elevii şi profesorii să rămână acasă şi să facă din nou cursuri online.

În plus, ministrul Educaţiei a afirmat că, având în vedere că au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării, este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional.

Legea trebuie modificată după ce s-a modificat perioada de carantinare

Având în vedere că la nivel naţional au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional şi voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăţii. Avem o colaborare foarte bună între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a mai arătat Sorin Cîmpeanu.

Părinții, îndemnați să testeze copiii pe banii lor

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a spus că s-a interesat luni de achiziţionarea testelor de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 şi nu are încă vești noi.

În plus, Sorin Cîmpeanu a recomandat părinților să cumpere teste anti-covid pentru copiii lor. ”Atunci când te interesează de sănătatea propriului copil, răspund şi asum acest răspuns, da. Am mulţumit părinţilor, după ce în prealabil mi-am cerut scuze în numele autorităţilor statului român care nu au putut să facă posibilă achiziţia. Un părinte care ţine la copilul lui achiziţionează teste dacă poate şi are şi mulţumirile noastre ale tuturor pentru că protejează nu numai propriul copil, ci întreaga comunitate şcolară”, a declarat Sorin Cîmpeanu.