Cand se va renunta la purtarea mastilor de protectie la interior
Cand se va renunta la purtarea mastilor de protectie la interior

S-a aflat când scăpăm de masca de protecție la interior. Anunțul lui Raed Arafat. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că masca ar fi ultima restricție ridicată. Datele despre pandemia de coronavirus încep să fie din ce în ce mai optimiste, astfel că în curând în România ar putea avea loc primele măsuri de relaxare.

Raed Arafat a anunțat când se va renunța la purtarea măștilor de protecție la interior

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat când se va începe la renunțarea măsurilor anti-covid și care va fi ultima măsură care va fi relaxată.

Toată România speră la o viață normală și cu toții ne dorim să revenim la viața de până înainte de pandemie. Acest lucru ar putea să se întâmple mai repede decât ne-am gândit, în contextul în care autoritățile sunt optimiste în ceea ce privește pandemia.

Raed Arafat a anuntat ca ultima relaxare va viza renuntarea la mastile de protectie la interior
Raed Arafat a anuntat ca ultima relaxare va viza renuntarea la mastile de protectie la interior

Nu avem un calendar al relaxării restricțiilor

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat joi că nu există momentan un calendar al măsurilor de relaxare, însă în aproximativ o lună ar putea avea loc ridicarea primelor restricții în ceea ce privește coroanvirusul.

Astfel, șeful DSU mai precizat că măsurile vor fi ridicate pe rând, iar ultima măsură care va fi ridicată va fi purtarea măștilor la interior, cea care a fost introdusă prima încă de la începutul pandemiei, în luna martie a anului 2020.

Restricțiile, ridicate treptat

„Pentru relaxare se analizează. Măsurile pot fi ridicate treptat. Masca în interior ar fi ultima restricție ridicată. Așteptam motivarea ca să avem ce trebuie exact modificat în limita în care o cere Constituția. Încă nu există un calendar al masurilor de relaxare. Într-o lună de zile am putea să avem primele măsuri de relaxare”, a explicat Raed Arafat.

În ceea ce privește numărul cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus, sigur, acestea încă există și sunt într-un număr ridicat, la fel și în ceea ce privește cazul morților de coronavirus, însă situația e mai optimistă întrucât toate aceste cazuri sunt în scădere.

Multe țări au renunțat la restricții

Astfel, de la o zi la alta numărul e din ce în ce mai mic, iar din acest motiv autoritățile sunt optimiste căci pandemia se află pe o pantă descendentă.

Astfel, tot mai multe țări din Europa au renunțat deja la restricții și au revenit la viața de dinainte de coronavirus.

Persoanele vaccinate se îmbolnăvesc de SIDA?

Pe de altă parte, Raed Arafat a atras atenția asupra unei dezinformări grave, cum că oamenii care s-au vaccinat se îmbolnăvesc de HIV.

„Una dintre modalităţile de dezinfomare recentă, pe care am observat-o, este că cei care s-au vaccinat fac HIV. Deci, atenţie foarte mare la cine crede, scuzaţi-mă, astfel de bazaconii, pentru că vă daţi seama că este o dezinformare extrem de gravă, care nu are nicio bază ştiinţifică. Este o chestie făcută ca să sperie, pentru ca oamenii să nu se vaccineze. Am văzut această tentativă chiar ieri, la cineva în faţa ministerului, că cei care s-au vaccinat să se testeze pentru HIV. Nu are nicio bază ştiinţifică. Populaţia să se îndepărteze, să nu le răspândească, pentru că sunt informaţii pentru a induce panica şi dezinformarea”, a declarat Raed Arafat.