Romania a trimis ajutoare in Ucraina
Romania a trimis ajutoare in Ucraina

S-a anunțat ce ajutoare a trimis România în Ucraina. Livrarea este coordonată de Comisia Europeană. Marți, pe fondul creșterii îngrijorătoare a tensiunilor de la granița cu Rusia și a iminenței unei invazii, autoritățile de la Kiev au solicitat asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. Sâmbătă, răspunsul a venit, iar țara noastră se află printre țările membre UE care au participat la acțiune.

România a trimis ajutoare în Ucraina. În ce constă ajutorul

Uniunea Europeană a răspuns solicitării formulate marți de guvernul de la Kiev, care a solicitat asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE – acesta se poate acorda în condițiile în care amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări.

În contextul escaladării tensiunilor la granița dintre Rusia și Ucraina, CE a informat, sâmbătă, că va coordona livrarea de provizii esenţiale în sprijinul populaţiei civile. Printre țările UE care au trimis ajutoare se numără și România, lista fiind completată de Franța, Slovenia, Irlanda și Austria. De asemenea, în următoarele zile, sunt aşteptate şi alte ajutoare, a anunțat CE.

Ucraina a primit ajutoare din mai multe tari
Ucraina a primit ajutoare din mai multe tari

Ce ajutoare a trimis Franța

Franţa a trimis în Ucraina un spital de campanie, medicamente, sute de corturi, pături, saci de dormit. Asistenţă suplimentară, inclusiv echipamente medicale şi generatoare electrice, a fost furnizată și de către celelalte state.

„În urma unei cereri a guvernului Ucrainei pentru asistenţă de urgenţă din cauza ameninţării de continuare a escaladării, Comisia Europeană coordonează livrarea de provizii esenţiale în sprijinul populaţiei civile”, informează executivul UE într-un comunicat.

SUA și Marea Britanie și-au mutat ambasadele de la Kiev

După ce America și Regatul Unit au decis mutarea operațiunilor ambasadelor de la Kiev la Lvov, pentru mai multă siguranță, NATO îşi mută la Lvov şi la Bruxelles personalul aflat în capitala Ucrainei, Kiev.

„Siguranţa personalului nostru este esenţială, astfel că angajaţi au fost mutaţi la Lvov şi Bruxelles. Birourile NATO din Ucraina rămân operaţionale”, s-a precizat, fără să se dea detalii cu privire la numărul şi funcţiile celor mutaţi.

Războiul se întețește în zona pro-rusă

Sâmbătă, 19 februarie 2022, doi militari ucraineni și-au pierdut viața și alți patru au fost răniți în regiunea Donbas, în urma sutelor de bombardamente lansate de pro-ruși.

„În urma bombardamentelor, doi militari ucraineni au suferit răni incompatibile cu viața din cauza unor schije. Patru militari au suferit răni de gravitate diferită și se află în unități medicale”, se menționează într-un raport al serviciului de presă al Ministerului Apărării de la Kiev.

Civilii din Donețk și Lugansk, evacuați

De altfel, locuitorii orașelor Donețk și Lugansk, zone controlate de Rusia au început să fie evacuați încă de vineri. În zone au mai rămas doar locuitorii care așteaptă să fie chemați sub arme. Vladimir Putin a stabilit că fiecare refugiat din Donbas va primi câte 10.000 de ruble.