Centrala de la Zaporojie, capturata de rusi
Centrala de la Zaporojie, capturata de rusi

Va fi jale mare dacă centrala de la Zaporojie explodează. Centrala a fost capturată de ruși, însă nu înainte de a fi bombardată. Astfel, un incendiu puternic a izbucnit în urma bombardamentelor, la centrala din regiunea Zaporojie. Ucraineni anunță că o explozie ar fi de 10 ori mai periculoasă ca la Cernobîl.

Centrala nucleară de la Zaporojie, capturată de ruși. Ucrainenii avertizează că aceasta ar putea exploda după ce a fost bombardată

Armata rusă a capturat centrala nucleară ucraineană Zaporojie, însă nu înainte de a o bombarda. Unincendiu puternic s-a iscat în urma bombardamentului, astfel că o mare parte din Europa este în pericol.

„Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl”, a declarat ministrul ucrainean de externe. De asemenea, președintele Volodimir Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară și a avut o discuție de urgență cu președintele SUA Joe Biden.

Incendiul a fost stins, nu au fost înregistrate modificări ale radiațiilor

Informaţia a fost confirmată şi de serviciul de presă al Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară (ISRN) de pe Facebook.

„04.03.2022 forțele militare ale Federației Ruse au bombardat centrala nucleară de la Zaporijie. (…) Începând cu ora 6:20 focul a fost stins. Deocamdată nu există informaţii despre morți și răniți. Unitățile ZNPP rămân intacte, există avarii la compartimentul reactor al Unității 1, ceea ce nu afectează siguranța unității. Sistemele și elementele importante pentru siguranța centralelor nucleare sunt în stare de funcționare. Modificările stării de radiație pentru ora actuală nu au fost înregistrate”, se informează în comunicat ISRN.

Cum s-ar putea produce o catastrofă mondială

În momentul de față, la centrala nucleară Zaporijie din Energodar funcţionează echipamentele de răcire a combustibilului nuclear, dar pierderea unei astfel de oportunități va duce la o catastrofă, avertizează Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară, citat de Ukrinform.

„În prezent, răcirea combustibilului nuclear la unitățile electrice din Zaporijie este asigurată de sistemele de proiectare ale unităților în conformitate cu cerințele reglementărilor tehnologice de funcționare în siguranță. Pierderea răcirii combustibilului nuclear va duce la emisii radioactive semnificative”, se spune în comunicat.

Ce pericol mai există

În plus, ISRN a reamintit că, pe lângă cele șase unități electrice de la centrala nucleară de la Zaporijie, există o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat, a cărei avarie ca urmare a bombardamentelor va duce și la o eliberare radioactivă.

„Europeni, treziți-vă, vă rog. Spuneți-le politicienilor voștri: Trupele rusești bombardează o centrală nucleară din Ucraina. Centrala nucleară Zaporojie… Avertizăm pe toată lumea: niciun stat nu a tras vreodată asupra unităților nucleare. Este pentru prima dată în istoria noastră, în istoria omenirii, când statul terorist recurge la teroarea nucleară”.„Propagandiștii ruși au amenințat că vor acoperi lumea cu cenușă nucleară. Acum nu mai este o amenințare – acum este o realitate. Armata rusă trebuie să fie oprită imediat. Strigați la politicienii voștri: Ucraina are 15 unități nucleare. Dacă are loc o explozie, este sfârșitul a tot. Sfârșitul Europei. Aceasta este evacuarea Europei. Doar o acțiune europeană imediată poate opri trupele rusești. Nu permiteți ca Europa să moară din cauza catastrofei de la centrala nucleară”, a avertizat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.