Obsesia care nu-i da pace lui Vladimir Putin
Obsesia care nu-i da pace lui Vladimir Putin

Istoricul rus Roy Medvedev a vorbit recent despre președintele Rusiei, Vladimir Putin, și obsesiile acestuia. Acesta a acordat un interviu presei din Spania, în care a spus care ar fi planurile președintelui rus și de ce a atacat recent Ucraina, lăsând o lume întreagă cu gura căscată. Profesorul a vorbit și despre amenințările lui Putin legate de armele nucleare, dar și cum ar vrea șeful statului să rămână în cărțile de istorie.

Obsesia care nu-i dă pace lui Vladimir Putin

Istoricul Roy Medvedev trage un semnal de alarmă și spune că Vladimir Putin a început să-și pună în practică planul pe care îl are de ani și ani de zile. Acesta a spus că președintele  este obsedat de acest plan și că vrea să intre în cărțile de istorie la fel ca Țarii Rusiei, ca fiind președintele care a dus Rusia printre cele mai puternice state din lume.

Istoricul spune că obsesia lui Putin este legată de frontierele țării, pe care ar vrea să le mute așa cum erau ele odată pe vremea lui Petru cel Mare, iar primul pas în acest sens a fost făcut odată cu invadarea Ucrainei.

Obsesia care nu-i da pace lui Vladimir Putin
Obsesia care nu-i da pace lui Vladimir Putin

„Vladimir Putin vrea să plaseze Rusia printre marile puteri ale lumii, lângă China şi Statele Unite. Ştie ce spune şi chiar crede ceea ce spune. Problema este mereu aceeaşi. Pentru Europa, Rusia va fi mereu prea mare. Pentru marea majoritate a ruşilor, nu”, a spus Roy Medvedev pentru cotidianul italian „Corriere della Sera”.

„Pentru el, are conotaţii mitologice”

Istoricul mai spune ceva care nu convine deloc țărilor occidentale, și anume că președintele Vladimir Putin poate se teme de sancțiunile economice, însă este susținut de majoritatea populației, în demersurile sale.

„Este obsedat să se lupte cu trecutul, vrea să fie ţinut minte, să se transforme în simbolul nostru. În acest sens, este motivat de ambiţii personale. Ucraina este mai presus de orice încercare a lui de a rescrie istoria, de a-i devia cursul. Din capul locului, (Putin, n. red.) nu este un ţar, personalitate care pentru el are conotaţii mitologice. Din capul locului, nu seamănă cu Lenin. Dar nu este nici ca Stalin, cu care este adesea comparat cu maliţiozitate”, insistă Medvedev.

Președintele Vladimir Putin nu a ezitat să amenințe Occidentul cu al Treilea Război Mondial,însă istoricul este de părere că sunt doar simple declarații. „În ceea ce priveşte ameninţarea nucleară, nimeni nu se gândeşte cu adevărat la ea. Sunt doar vorbe”, dă asigurări fostul disident.

Președintele Rusiei a amenințat de asemenea țările vecine ale Ucrainei, în special România. Acesta spune că țările care vor acorda sprijin aviației ucrainene, punând la dispoziție infrastrucrura lor, respectiv aeroporturi, vor fi considerate inamicile Rusiei.