Ce aparat iti incarca grav factura de energie electrica
Ce aparat iti incarca grav factura de energie electrica

Acest aparat îți consumă 23% din factura de curent. Nu-l mai ține în priză degeaba. Toţi românii îl au în casă, iar cei mai mulți dintre ei îl lasă permanent în priză, astfel că consumul acestuia reprezintă cea mai mare parte a sumei din factura de energie electrică. Află puțin mai jos care este aparatul care te va face să faci economie la curent prin scoaterea lui din priză.

Plătește și tu mai puțin cu 23% la factura de curent. Ce aparat trebuie să scoți din priză când nu-l folosești

Cum curentul s-a scumpit mult, în ultima perioadă, cei mai mulți dintre români caută tot felul de soluții pentru a plăti cât mai puțini bani la factura de energie electrică.

În acest fel, specialiștii în energie au dezvăluit că un aparat foarte banal, pe care toții românii îl au în casă și cei mai mulți dintre ei îl țin permanent în priză, ajunge să reprezinte costul a 23% din factura lunară de curent. Acest aparat este cât se poate de banalul încărcător de telefon.

Incarcatorul de telefon lasat in priza ar consuma foarte mult curent
Incarcatorul de telefon lasat in priza ar consuma foarte mult curent

Ce spun specialiștii

„Pentru a nu încărca factura la curent, tot ce ai de făcut este să scoţi din priză încărcătorul imediat ce telefonul are bateria plină.

Acest lucru este valabil şi pentru încărcătoarele pentru periuţele de dinţi electrice, aparate de tuns, laptop etc. În plus, aşa vei prelungi şi viaţa bateriilor”, a explicat Marc Robson, un expert în energie, potrivit IMPACT.RO.

Cum mai micșorezi factura de curent

De asemenea, pentru a reduce din costurile la energie electrică ar trebui să pornim, în primul rând, cu becurile din casă. Experții recomandă, pentru un consum mai mic de curent electric, becurile de tip LED sau economice, ori cu halogen, pentru că au o durată de viață de zece ori mai mare decât cele cu incandescență și consumă cu până la 75% mai puțină energie.

Chiar dacă în aparență sunt scumpe, în comparație cu becurile normale, ele sunt o investiție pe termen lung ce te va scuti de mulți bani.

Scoate electrocasnicele pe care nu le folosești din priză

Evident, dispozitivele electronice sunt cele care ne încarcă cel mai mult factura la curent. Printre acestea se numără aerul condiționat, care consumă 25%, boilerul, cu 15%, frigiderul cu 14 % și mașina de spălat, care reprezintă un consum de 10% din totalul facturii.

Și acestea pot să adauge kilowați în plus chiar și în momentul în care nu sunt folosite și se află doar în priză. Cel mai mare consumator dintre electrocasnice, atunci când nu sunt folosite, ci stau doar în priză, este cuptorul cu microunde.