In Miercurea Mare, iisus Hristos a fost vandut de Iuda pentru 30 de arginti
In Miercurea Mare, iisus Hristos a fost vandut de Iuda pentru 30 de arginti

Săptămâna Patimilor 2022. Fiecare zi a Săptămânii Mari a Paștelui are anumite semnificații și vine cu o serie de tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate de către credincioși. Ce trebuie să faci mâine, în Miercurea Mare, citeșet în rândurile de mai jos.

A treia zi a Săptămânii Patimilor. Ce trebuie să faci în Miercurea mare pentru a fi protejat tot anul

Cea de-a treia zi din Săptămâna Mare, Miercurea Mare, este ziua în care Hristos a fost vândut de Iuda pentru cei 30 de arginţi. Datorită puternicei încărcături simbolice a acestei zile, miercurea din Săptămâna Mare este o zi în care se posteşte nu doar în Postul Paştelui, ci și în orice miercure de peste an.

În această zi mare, se finalizează curăţenia de Paşte începută în Lunea Mare. Astfel, ăncepând de mâine, conform tradiţiei, gospodinele trebuie să se ocupe doar de prepararea bucatelor specifice mesei de Paște.

Sarutul lui Iuda
Sarutul lui Iuda

Denia îl pomenește pe Iuda

În ziua de miercuri a Săptămânii Mare, denia îl pomenește pe Iuda, cel care L-a vândut pe Mântuitor pe 30 de arginţi. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai apoi, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, Miercurea Mare este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.

Tot în Miercurea Mare se face pomenirea femeii celei păcătoase, care, aflând că Mântuitorul se află în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat ca să-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu părul ei ștergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.

Obiceiuri din Oltenia pentru Miercurea Mare

În Oltenia, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le roși, scrie traditii-superstitii.ro.

Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp (săpat, curățat pomi, semănat), după această zi toți membrii familiei trebuie să se ajute între ei la treburile gospodărești.

Ce trebuie să facă femeile până în Miercurea Mare

Tot până miercuri, femeile trebuie să termine torsul din furcă, ca să nu fie pedepsite de Joimăriță, o femeie fioroasă care pedepsea femeile leneșe pe parcursul anului.

Uneltele de tortură ale Joimăriței erau: căldura, oala cu jăratec, ardea degetele femeilor leneșe. Joimărița era, la origini, o zeitate a morții care supraveghea focurile din Joia Mare, treptat devenind un personaj justițiar care pedepsea lenea.

Ce trebuie să mai facem în această zi Sfântă, ca fim protejați tot anul

În popor se spune că, în Miercurea Mare, trebuie să te împaci cu toți cei care ai fost certat până acum. De asemenea, evită să te superi și să te enervezi în această zi, să spui vorbe urâte sau să ai gânduri necurate.

Nu în ultimul rând, în Miercurea Mare se ţine post negru. Credincioşii care reuşesc să ţină postul negru se vor bucura tot anul de protecţia Sfintei Miercuri.