Medicul Virgil Musta, declarații despre Variola maimutei
Medicul Virgil Musta, declarații despre Variola maimutei

Este alertă epidemiologică după ce s-a aflat că variola maimuței se extinde în Europa. Variola maimuţei este o boala nouă care provoacă panică la nivel mondial. Medicul Virgil Musta a anunţat, vineri seară, că în acest moment există o alarmă epidemiologică, însă asigură că nu ar fi vorba despre o nouă pandemie.

Variola maimuței, boala care a speriat lumea medicală, se extinde în Europa. În câte țări a apărut

Lumea medicală este în alertă după ce s-a anunțat că variola maimuţei se extinde în Europa. Peste 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în mai multe state din Europa. Cu toate acestea, medicul Virgil Musta spune că nu se poate pune problema de o nouă pandemie.

Celebrul medic de boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a făcut noi precizări privind boala care a speriat planeta.

Vaccinul de variolă protejează împotriva noii boli

„Vaccinul de variola protejează de aceasta boala. Este o boala care nu este foarte contagioasa. De obicei apare în familie sau se pot contamina persoanele care ingrijesc persoanele bolnave. Transmiterea este pe cale respiratorie, prin contact mai apropieat, prin tegumente, prin leziuni ale tegumentelor. Nu este la fel de contagioasă precum gripa sau covidul.

Trebuie să fim prudenti. Nu cred că suntem în pericol. Este o alarma epidemiologica. Datorita faptului ca populatia trece dintr-o zona in alta, exista riscul ca o patologie cu care nu suntem obisnuiti in Europa sa apara si aici.

Se poate transmite atat de la animal la om, cat si de la om la om. Nu exista tratament specific. Simptome sunt dureri de cap, dureri de muşchi, febra, apoi apare o eruptie care initial este de culoare rosie.

In niciun caz nu apare o noua pandemie. Tarile care au anuntat mai multe cazuri sunt tari in care turismul este foarte dezvoltat.

Se poate muri, 1 din 10 cazuri la persoanele care au factori de risc sau persoane care au imunitate scazuta pot avea forme severe si se poate ajunge la deces”, a declarat Virgil Musta la ROMÂNIA TV.

Variola maimuței, prezentă în SUA, Canada și Australia

Cazurile de variola maimuţei au fost până în prezent confirmate în cel puţin cinci ţări din Europa– Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania şi Italia, precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.

Nu în ultimul rând, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a reunit vineri într-o întâlnire de urgenţă pentru a discuta pe tema noului focar de Variola Maimuței care a izbucnit în Europa.