Care sunt alimentele nocive pentru copii
Care sunt alimentele nocive pentru copii

S-a aflat ce alimente îi afectează grav pe copii. Anunțul specialiștilor este unul îngrijorător. Alimentația este foarte importantă pentru buna funcționare a organismului uman, atât pentru adulți, însă în special pentru copii. Ce a demonstrat un studiu recent despre cele mai nocive alimente pentru cei mici.

Alimente nocive pentru copii. De ce trebuie să îi ferim

Un nou studiu al cercetătorilor a arătat că cei mici cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani care au consumat mai multe alimente procesate, aveau abilități locomotorii mai slabe față de cei care au consumat mai puține alimente asemănătoare.

În plus, conform studiului, capacitatea cardiovasculară la cei care au consumat alimente procesare a fost mai scăzută la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Ce nu este bine sa manance cei mici
Ce nu este bine sa manance cei mici

Care sunt cele mai nocive alimente pentru copii

Studiile anterioare efectuate asupra adulților au avut aceleași rezultate, faptul că alimentele procesate, consumate în proces, este legat de un risc mai mare de apariție a bolilor de inimă. Cu toate acestea, nu s-au mai efectuat astfel de studii pe copii mici, acesta fiind unul dintre primele de acest gen.

Alimentele procesate au fost clasate în acest studiu ca fiind cele mai nocive pentru copii:

-cereale pentru micul dejun,
-bomboane,
-băuturi acidulate,
-gustări ambalate,
-iaurturi îndulcite,
-sucuri,
-supe la plic și diferite alimente preparate precum pizza, burger sau alte mâncăruri de tip fast-food.

Refuz categoric când vine vorba de cele mai nocive alimente pentru copii

Este greu să-i refuzăm pe cei mici atunci când își doresc dulciuri sau alimente nesănătoase, însă asta vine cu mai multe beneficii, chiar dacă pare că-i facem micuțului un rău. Refuzarea alimentelor nocive pentru copii nu înseamnă doar reducerea riscului de obezitate, diabet şi boli de inimă, ci şi evitarea afecţiunilor aparatului urinar.

„În perioada de dezvoltare a copilului, întâlnim mai multe etape care sunt fiziologice şi care fac parte din creşterea şi dezvoltarea lui. În primele luni de viaţă şi până la vârsta de doi ani, funcţia renală nu este pe deplin dezvoltată. Astfel, copilului îi este imposibil să metabolizeze corect anumite alimente.

Când se introduce carnea în alimentația copiilor

Există etape în ceea ce priveşte alimentaţia. Astfel că, în primele patru, şase luni de viaţă, este indicat să primească o alimentaţie exclusiv lactată, ideal ar fi cu lapte de mamă. Mai târziu se începe şi diversificarea alimentaţiei cu legume şi mai târziu cu fructe şi şi mai târziu cu tot ce înseamnă cereale şi progresiv cu proteine, fie din cereale solide, şi mai târziu cu cele din carne. Carnea trebuie introdusă spre vârsta de şase, şapte luni.

Sarea este nocivă pentru copiii mici. Recomandările de a nu utiliza sare până la vârsta de un an sunt universale. Aşa cum nu este recomandat să se administreze lapte de vacă copilului cu vârsta de până un an,” a spus prof. dr. Mihaela Bălgrădean.