Sanzienele se sarbatoresc pe 24 iunie
Sanzienele se sarbatoresc pe 24 iunie

Tradiții și obiceiuri de Sânziene 2022. Ce să nu faci în această zi. Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătorește an de an pe data de 24 iunie, iar în popor este cunoscută ca și Drăgaica sau Sânzienele. Această mare sărbătoare religioasă vine din moși strămoși cu multe tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie în această zi pentru a fi sănătos tot anul, vezi în rândurile de mai jos.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene 2022. Ce se mănâncă de această sărbătoare

Conform celor mai frumoase Tradiții și obiceiuri de Sânziene 2022, această zi de mare sărbătoare vine la pachet cu mai multe lucruri pe care trebuie să le facă românii, dar și cu câteva interdicții.

Sânzienele sunt considerate în popor drept fiinţe frumoase de sex feminin, care umblă prin păduri şi pe câmpuri nebătute de picior de om. Se spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie, Sânzienele cântă şi dansează, aduc fertilitate femeilor şi animalelor şi vindecă bolile. Spre deosebire de sărbătoarea de Rusalii, care sunt considerate fiinţe rele, Sânzienele sunt bune de această sărbătoare.

De sanziene se mananca peste
De sanziene se mananca peste

Tradiții și obiceiuri de Sânziene. Ce fac fetele care vor să-și afle ursitul

Potrivit Tradiții și obiceiuri de Sânziene 2022, în ziua de Sânziene, fetele care vor să îşi viseze ursitul culeg flori şi le pun de seara sub pernă. Iar cele care vor să afle dacă se mărită în vara care începe, fac coroniţe de flori pe care le lasă în grădină peste noapte.

Dacă dimineaţa acestea sunt acoperite de rouă, atunci sigur se vor căsători în cursul acestui an. Florile culese de Sânziene trebuie să fie culese în zorii zilei, înainte ca roua să se ridice, însă nu trebuie să fie smulse ci tăiate dintr-o singură mişcare.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene 2022. Ce se face cu coronițele din flori

Coroniţele de flori în ziua de Sânziene sunt ţinute la capul patului de fete pentru a fi protejate de spiritele rele, dar şi pentru a avea vise frumoase tot anul. Tot în noaptea de Sânziene, fetele, în unele zone ale țării, fetele agățau coronițele în diferite locuri și, dacă a doua zi le găseau pline de rouă, era semn că se vor mărita în vara care urma să înceapă.

Exista și obiceiul ca florile împletite în cununi să fie duse în ocolul vitelor, unde, cu ochii închiși, ca să fie date spre mâncare vitelor. Se credea că, după cum va arăta vita venită să mănânce cununa, așa va fi și viitorul soț.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene 2022. Ce nu ai voie să faci în această zi mare

Potrivit tradiții și obiceiuri de Sânziene 2022, în această zi, sunt interzise activităţile gospodăreşti. Astfel, gospodinele nu au voie să spele, să calce și să facă curăţenie. Sânzienele pot fi aducătoare de rele dacă oamenii nu le respectă sărbătoarea şi aleg să facă ceea ce nu au voie.

În acest caz, Sânzienele stârnesc vijelii și lasă câmpul fără rod și florile fără leac, iar cine munceşte câmpul sau în gospodărie în această zi poate fi trăsnit de fulger.

Cum se joacă Drăgaica pe 24 iunie

În dimineaţa zilei de 24 iunie,  se joacă Drăgaica. Un grup de fete dintre care una este îmbrăcată precum o mireasă şi împodobită cu spice de grâu porneşte pe uliţe şi pe ogoare, cântând şi dansând. Alaiul Drăgaicei fereşte roadele de stricăciuni.

Bătrânii satului aruncau coronițe peste casă, pentru a afla când vor muri. Se credea că atunci când coronița va cădea de pe acoperiș, moartea este aproape.

Ce se mănâncă de Drăgaică sau de Sânziene, conform 

De Sânziene are loc şi Amuţirea Cucului. Se spune că Sânzienele fac cucul să tacă, iar dacă acesta nu mai cântă înainte de această sărbătoare înseamnă că urmează o vară secetoasă.

În ziua de Sânziene, românii au dezlegare la pește, ulei și vin, ceea ce înseamnă că pot întrerupe Postul de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, scrie playtech.ro. Astfel, de Sânziene se prepară feluri de mâncare cu peste.