Armata ucraineana a pierdut orasul Severodonetk
Armata ucraineana a pierdut orasul Severodonetk

Orașul Severodoneţk, ultimul bastion ucrainean, a picat, fiind acum în mâinile ruşilor. Trupele armatei din Ucraina se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc incapabilitatea de a mai face faţă ofensivei trupelor ruse. Optimiștii speră ca Rusia să nu poată exploata momentul dificil în care se află adversarul, iar cursul războiului să se schimbe, scrie AFP.

Ucrainenii au pierdut orașul Severodoneţk. Experții militari se așteaptau la asta

Experţii în război au avertizat de mai mult timp că ploaia de proiectile ruseşti va sfârşi prin a uza moralul, unităţile şi echipamentele armatei lui Volodimir Zelenski. Orașul Severodoneţk a căzut după mai multe săptămâni de lupte sângeroase.

„Unităţile ucrainene sunt epuizate, însângerate. Ele au înregistrat pierderi teribile, cu batalioane întregi complet neutralizate, au existat unităţi compuse din 300-400 de soldaţi din care acum mai sunt apţi de luptă doar vreo 20”, constată un ofiţer superior francez care a vorbit sub protecția anonimatului.

Întăririle știu că merg în infern

„Cei care vin ca întăriri ştiu că merg în infern. Asistăm probabil la o fază de basculare a uzurii morale”, adaugă ofiţerul francez, referindu-se la euforia primelor săptămâni ale războiului când ucrainenii au blocat înaintarea rusă în nord şi au forţat Rusia să-şi concentreze ofensiva în estul Ucrainei.

Pierderea orașului Severodoneţk este o evoluţie fundamentală din punct de vedere tactic pentru controlul regiunii Donbas. Căderea ultmului bastion ucrainean relevă deopotrivă un eşec al Kievului şi un raport de forţe militare complicat.

Volodimir Zelenski nu mai are cu cine să mai lupte

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „aproape că nu mai are oameni pentru a susţine războiul”, spunea mai devreme săptămâna aceasta politologul rus pro-Kremlin Serghei Markov.

„NATO poate trimite enorm de multe arme. Dar NATO se teme să trimită soldaţi”, a adăugat acesta, anticipând atunci o cădere rapidă a armatei ucrainene la Severodoneţk.

Cucerirea Severodoneţk este „o victorie pentru propaganda rusă”, a spus un analist al societăţii britanice de securitate Janes, care temperează însă importanţa strategică a înaintării ruseşti.

Armata lui Vladimir Putin, succesuri și pe alte fronturi

„Severodoneţk nu este un pivot (…) Forţele ruse au înregistrat câştiguri şi în alte locuri în ultimele patru zile”, notează sursa menţionată.

Ucrainenii, care nu au renunţat şi la Lisiceansk, oraşul geamăn al Severodoneţkului, nu au motive să anticipeze un progres semnificativ al trupelor ruse, consideră Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estonă Tartu.

Armata rusă avansează acoperită de focul artileriei

„Viziunea globală – a unui război de poziţii statice – nu s-a schimbat aproape deloc”, susţine acesta, considerând retragerea ucraineană din Severodoneţk mai degrabă o acţiune tactică.

„Ruşii pot avansa atât timp cât sunt acoperiţi de focul artileriei lor. Altfel, pentru ei este foarte periculos să încerce să înainteze”, consideră la rândul său Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind că armata rusă încearcă să evite contactul direct cu inamicul.

Nici armata rusă nu ar sta bine din punct de vedere a personalului

Spargerea frontului şi pătrunderea rapidă ar impune o mobilizare în efective şi echipamente pentru care armata rusă s-ar putea să nu fie aptă.

„Nu se întrevede nicio soluţie pentru penuria de resurse umane în tabăra rusă. Atât timp cât Moscova nu anunţă o mobilizare generală, înaintarea sa va continua să fie lentă şi războiul prelungit”, a conchis  Alexander Grinberg.