DSP a anuntat spitalele sa redeschida circuitele covid din toate spitalele
DSP a anuntat spitalele sa redeschida circuitele covid din toate spitalele

Covid a revenit în forță, conform autorităților sanitare din România. Spitalele sunt pline, astfel că se va reîncepe raportarea zilnică a numărului de cazuri de Sarscov-19. Autoritățile recomandă din nou purtarea măștilor de protecție.

Coronavirus revine cu un nou val. Se așteaptă 10000 de infectări cu covid pe zi, cât de curând

Covid a revenit în forță, conform autorităților sanitare din România, astfel că se recomandpă din nou purtarea măștilor de protecție. Numărul cazurilor de COVID-19 crește alarmant.

Spitalele COVID din Bucureşti sunt aproape pline, iar secţia pentru copiii infectaţi cu SARS-COV2 de la Spitalul Grigore Alexandrescu va fi redeschisă. Autorităţile recomandă din nou purtarea măştilor de protecţie la interior.

Pentru moment, nu sunt multe cazuri grave de coronavirus
Pentru moment, nu sunt multe cazuri grave de coronavirus

Covid a revenit în forță

Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că de marţi se va reveni la raportarea zilnică a numărului cazurilor de COVID-19 ca urmare a creşterii alarmante a cazurilor de îmbolnăviri.

Spre exemplu, în Capitală, secţiile spitalelor care tratează pacienţi infectaţi cu virusul SARS-COV 2 sunt aproape pline. Managerul Spitalului Victor Babeş din Bucureşti informa zilele trecute că se ia în calcul extinderea numărului de locuri pentru pacienţii COVID-19.

Covid a revenit în forță. Se suplimentează numărul de paturi

„Secţia pe care o dedicasem covidului este plină şi facem demersuri ca să extindem numărul de paturi conform planului de rezilienţă. Secţia iniţială avea 33 de locuri, o să dublăm numărul de locuri, pe acelaşi palier. Deocamdată nu e surclasat ATI-ul, dar sunt în permanenţă cazuri. Avem un ATI mixt acum, din cele 9 locuri 6 sunt dedicate covidului, 3 locuri sunt ocupate în acest moment, dar asta şi din cauză că celelalte 3 sunt într-un proces de renovare”, a explicat dr. Simin Aysel Florescu, managerul unităţii sanitare, conform News.ro.

Ce tulpini circulă acum în România

Covid a revenit în forță având ca tulpininile circulante 4 și 5, însă rata de transmisibilitate ar fi mult mai mare, astfel că se poate genera o creștere impresionantă a numărului de cazuri.

„Tulpinile circulante acum, 4 şi 5, nu diferă faţă de cele omicron originale, dar diferă ca şi transmisibilitate, sunt mult mai contagioase decât primele variante de omicron, aşa că evident pot genera mult mai repede un număr mare de cazuri. Dacă apare brusc un număr mare de cazuri evident că, chiar dacă procentual cazurile severe nu sunt multe, în valoarea absolută vor fi mai multe dacă populaţia afectată va fi mai mare. Atunci apare o potenţială problemă”, a completat Simin Aysel Florescu.

Covid a revenit în forță, însă nu se deschide secția externă a spitalului Victor Babeș

La spitalul Victor Babeș din București nu se pune problema redeschiderii secției externe, conducerea nealteptând depășirea capacității unității sanitare.

„Nu se pune problema redeschiderii secţiei externe, suntem un spital făcut pe acel plan de rezilienţă şi recrudescenţă, lucru pe care îl şi punem în aplicare, acum creştem numărul de paturi de covid şi mai scădem din cele de infecţioase dar per total, cel puţin până acum nu se preconizează depăşirea capacităţii spitalului”, a mai declarat dr. Simin Aysel Florescu, managerul Victor Babeș.

Se refac circuitele pentru pacienții infectați cu COVID

De asemenea, DSP Bucureşti a trimis managerilor de spitale o adresă prin care sunt avertizați să reactiveze planurile de rezilienţă pentru COVID-19. Acest înseamnă că spitalele care au renunțat la circuitele pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2 trebuie să le refacă, scrie Digi 24.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că mâine va transmite buletinul COVID-19 săptămânal, cu datele din săptămâna 4-10 iulie 2022, iar de marți va reveni la raportările zilnice.

Alexandru Rafila spune ca la inceput de august am putea avea 10000 de infectari zilnice
Alexandru Rafila spune ca la inceput de august am putea avea 10000 de infectari zilnice

În aproximativ două săptămâni s-ar putea ajunge la 10000 de infectări zilnice cu coronavirus

Nu în ultimul rând, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat săptămâna trecută într-o conferință de presă că România, la fel ca alte țări din Europa, trece printr-un moment de creștere rapidă a cazurilor de covid, dar că asta nu pune probleme asupra sistemului de sănătate.

Alexandru Rafila a estimat că la începutul lunii august România ar putea ajunge la 10.000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi, acesta fiind scenariul pesimist.