Alexandru Arsinel a pacalit statul roman incasand pensie de revolutionar pe nedrept
Alexandru Arsinel a pacalit statul roman incasand pensie de revolutionar pe nedrept

S-a aflat cum a furat Alexandru Arșinel statul român. Celebru actor ar putea rămâne fără certificat de revoluționar, caz în care va trebui să restituie toate sumele primite de la stat din anul 2015 până acum. Ultima oară, Alexandru Arșinel încasa 2.810 lei pe lună doar din pensia de revoluţionar. Câți bani ar putea să înapoieze, de fapt.

Alexandru Arșinel rămâne fără certificat de revoluționar. Câi bani trebuie să returneze statului

Alexandru Arșinel va rămâne fără certificatul de revoluționar. O comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR) –instituție ce aparține de Guvernul României, propune retragerea certificatului de revoluționar actorului Alexandru Arșinel și deputatului AUR Nicolae Roman.

Comisia a constatat că, la Revoluția din 1989, Alexandru Arșinel a fost prezent la Palatul Telefoanelor și în Piața Universității ceea ce „nu reprezintă obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar”, scrie G4Media.

Alexandru Arsinel a incasat timp de 7 ani pensie de revolutionar
Alexandru Arsinel a incasat timp de 7 ani pensie de revolutionar

Câți bani încasa Alexandru Arșinel pe an

Alexandru Arșinel, în vârstă de 83 de ani, a încasat de la statul român 33.730 de lei pe an, mai exact circa 2.810 lei pe lună, ca pensie de revoluţionar. În plus, Alexandru Arșinel nu achita nici impozit pentru casa în care locuiește.

Actorul de comedie susţine că a primit certificatul de revoluţionar pentru că a fost primul care a vorbit de la balconul Radio și că nu a văzut Revoluția din 1989 la televizor, ci a fost prins în mijlocul evenimentelor.

Cine a declarat că Alexandru Arșinel a fost la Revoluție

De asemenea, actorul și-a obținut certificatul de revoluționar și în urma declarațiilor mai multor martori printre care Victor Socaciu și Vasile Moraru care au spus că, în zilele Revoluției din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune și Palatul Telefoanelor.

În 2015, şi Alexandru Arșinel a înaintat, de asemenea, o astfel de solicitare, împotriva căreia a fost depusă o contestație, considerată neîntemeiată de Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie.

Certificatul de revoluționar al lui Alexandru Arșinel, retras

În prezent, forul competent cu emiterea acestor acte a hotărât să-i retragă actorului certificatul de revoluționar, pe motiv că Alexandru Arșinel nu a avut un rol determinant la declanșarea sau victoria Revoluției Române din Decembrie 1989. De asemenea, SSPR mai arată că Alexandru Arșinel nu și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, nu a ocupat și nu a apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga lui Nicolae Ceaușescu, respectiv până la ora 12:10 a zile de 22 decembrie, conform textului de lege art.3 lit b din Legea nr. 341/2004 cu modificările și completările ulterioare.

Instituția urmează să trimită cererea în instanță pentru anularea definitivă a noului certificat, după care Alexandru Arșinel va trebui să restituie toți banii primiți din anul 2015 și până acum.