Valul 6 al pandemiei de coronavirus a inceput
Valul 6 al pandemiei de coronavirus a inceput

Suntem în plin val 6 de covid, astfel că pot apărea din nou restricțiile. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în ultima perioadă a avut loc o dublare a numărului de infecţii cauzate de coronavirus.

Valul 6 al pandemiei de coronavirus. Numărul de cazuri covid se dublează de la o săptămână la alta

România a intrat în valul 6 de coronavirus. Ministrul Sănătății a anunțat că numărul de cazuri s-a dublat în ultimele zile și că se urmărește dacă noile cazuri de infectare necesită spitalizare sau nu. În plus, s-a anunțat și la câte infectări zilnice se va ajunge în următoarea perioadă.

„Cred că ne vom opri undeva în jur de 10-12.000 de cazuri înregistrate zilnic. Împortant nu este numărul de cazuri, importantă este evoluţia acestor cazuri, dacă presupune sau nu spitalizare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre valul 6 al pandemiei de covid
Alexandru Rafila, despre valul 6 al pandemiei de covid

Revin raportările zilnice de infectări cu coronavirus

Valul 6 COVID-19 afectează deja România, iar pe măsură ce infectările cresc de la o zi la alta autorităţile ar putea lua în calcul şi instituirea de noi restricţii. Nici în strainătate lucrurile nu sta prea bine în ceea ce privește pandemia de coronavirus.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că de marţi se revine la raportarea zilnică a cazurilor COVID-19 în urma creşterii alarmante a numărului de infectări. De asemenea, în Bucureşti, secţiile spitalelor care tratează pacienţi infectaţi cu virusul SARS-COV 2 sunt aproape pline.

Numărul de cazuri de infecții cu coronavirus se dublează de la o săptămână la alta

De asemenea, DSP Bucureşti a trimis managerilor de spitale o adresă prin care sunt rugaţi să reactiveze planurile de rezilienţă pentru COVID-19. Acest lucru înseamnă că spitalele care au renunțat la circuitele pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2 trebuie să le refacă, scrie Digi 24.

„Această creştere săptămânală, care practic dublează, de la săptămână la săptămână, numărul de cazuri. Avem deja 2 astfel de săptămâni consecutive – arată un trend ascendent, care, probabil, sper şi din ceea ce au evaluat şi colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, s-ar putea ca să dureze circa 4-5 săptămâni. Suntem la început. Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, dacă vreţi, răceli banale, sigur, sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare al unităţilor sanitare cu persoane care au nevoie de asistenţă medicală de acest tip. La ATI sunt relativ puţine cazuri, la ultima raportare aveam 52 de cazuri la terapie intensivă, din faţă de circa 1800 capacitate de a trata aceşti pacienţi.  Nu ne îngrijorează în acest moment şi ceea ce vedem că se întâmplă şi în alte ţări probabil se va întâmpla şi în România. Cazurile vor fi numeroase, important este că nu vor fi grave şi pot fi tratate practic printr-o simplă izolare la domiciliu şi un tratament simptomatic, eventual antiviral, dacă există persoane care au şi alte afecţiuni sau care dezvoltă forme medii ale bolii”, a afirmat Alexandru Rafila la Prima Tv.

În august, se va ajunge la 10.000 de cazuri de infecții covid pe zi

Ministrul Sănătăţii a reamintit că INSP estimează un număr maxim de aproximativ 10.000 de cazuri pe zi în august.

„Cred că ne vom opri undeva în jur de 10-12.000 de cazuri înregistrate zilnic. Dar, repet, important nu este numărul de cazuri, importantă este evoluţia acestor cazuri, dacă presupune sau nu spitalizare, dacă vor fi forme uşoare de boală  la care un tratament simptomatic şi izolarea timp de câteva zile s-ar putea să fie suficiente, atunci n-o să avem nicio problemă. Opinia mea este că evoluţia acestei infecţii – în general nu aş vrea să facem referire numai la acest val – va fi exact în acest mod: perioade de acalmie, urmate de perioade de infectare a unor categorii de oameni care nu au imunitate faţă de această variantă sau subvariantă a virusului”, a mai declarat Alexandru Rafila.