Blue AIR si-a anulat toate zborurile
Blue AIR si-a anulat toate zborurile

Toate cursele Blue AIR din România au fost ANULATE. Compania aeriană a anunțat marți că va suspensda toate zborurile, din cauza faptului că toate conturile i-au fost blocate. Compania este în colaps, astfel că toată lumea se întreabă dacă nu cumva urmează falimentul?!

ȘOC în piața transportului aerian. Blue Air și-a anulat toate zborurile. Mii de români vor avea probleme

Piața transporturilor aeriene este în șoc după ce Blue AIR și-a anulat toate cursele. Astfel, Guvernul României va trimite avioane Tarom după românii din străinătate. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat marți, la finalul unei reuniuni de urgență pe tema românilor rămași blocați pe aeroporturile din străinătate din cauza anulării zborurilor Blue Air, că aceștia vor fi aduși în țară cu aeronave Tarom. Românii aflați în această situație trebuie să anunţe autorităţile.

„S-a activat un număr unic la care cetatenii romani aflati pe aeroporturi din afara tarii isi pot semnala prezenta si pot solicita asistenta consulara si sprijin pentru a ajunge acasa. Numarul de telefon este: 0040751084537.

După ce vor fi centralizate datele cetățenilor români în afara țării, aeronavele Tarom vor fi pregatite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii să ajungă în siguranță acasă. Trebuie doar ca cetățenii romani afectați de suspendarea zborurilor să își semnaleze prezența”, a declarat reprezentantul Guvernului.

Ministrul Mediului somează Blue AIR să reia cursele

Astfel, Tanczos Barna somează compania Blue Air să reia imediat zborurile! Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marţi, că cere Blue Air să reia „imediat” zborurile, pentru că blocarea conturilor nu justifică suspendarea imediată a curselor.

De asemenea, Ministrul Mediului a spus că Blue Air nu a respectat legea, aşa cum au făcut-o celelalte companii aeriene, în privinţa certificatelor de gaze cu efect de seră, iar acum trebuie să deblocheze situaţia şi să se adreseze Administraţiei Fondului de Mediu pentru a obţine o reeşalonare a datoriei în valoare de 28 de milioane de lei.

Avertismentul lui Tancsoz Barna

„Conturile au fost blocate de către Administraţia pentru Fondul de Mediu datorită faptului că compania Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat conform legii, la recuperarea acestei creanţe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în niciuin fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această compannie. Cer Blue Air să reia imediat, să îşi onoreze obligaţiile faţă de călători, să-şi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe cale legală acest diferend”, a spus ministrul Tanczos Barna.

De ce are Blue AIR datorii mari

Acesta a mai afirmat că Blue Air are obligaţia de a plăti această datorie la bugetul AFM, datorită faptului că nu a achiziţionat şi nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră, aceasta fiind obligaţia companiei, pe care celelalte companii aeriene au respectat-o. „S-a ajuns la această situaţie datorită faptului că Blue Air nu a respectat legea”, acuză Tanczos Barna.

„Datorită unei situații neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până Luni, 12 Septembrie 2022”, a informat compania Blue AIR.