Printul Charles, noul rege al Marii Britanii. Cand va fi incoronat
Printul Charles, noul rege al Marii Britanii. Cand va fi incoronat

Prințul Charles va fi noul rege al Marii Britanii. Când ar putea fi încoronat. Lumea întreagă este în doliu după ce Regina Elisabeta a Marii Britanii a murit în seara zilei de joi, 8 septembrie. Suverana avea 96 de ani și este cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit, cu o domnie de pets 70 de ani.

Prințul Charles va fi noul rege al Marii Britanii

Regina Elisabeta a murit în ziua de joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral din Scoția. Suverana avea 96 de ani și s-a stins din viață fiind înconjurată de întreaga sa familie. Anunțul a fost făcut pe Facebook, de către oficialii de la curtea regală britanică.

„Regina a murit pașnic la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine.”, este mesajul care a apărut pe rețelele sociale.

Printul Charles va fi noul Rege al Angliei
Printul Charles va fi noul Rege al Angliei

Prințul Charles, următorul Rege al Marii Britanii

În ceea ce privește linia de succesiune a tronului, Prințul Charles este cel care va deveni Regele Marii Britanii, în locul regretatei Elisabeta. Tatăl ducelui de Cambridge și soția lui, Camilla, se vor întoarce la Londra în decursul zilei de vineri, 9 septembrie.

Când s-a născut Elisabeta a II-a

Născută pe 21 aprilie 1926, Elisabeta a II-a a devenit succesoare la tron zece ani mai târziu, când pe 11 decembrie 1936, unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a renunțat la tron pentru a se căsători cu o femeie din popor și l-a lăsat în loc pe fratele lui, George al VI-lea.

Elisabeta a fost anunțată că va urca pe tron în timp ce se afla într-un turneu regal în Kenya. Se întâmpla pe 6 februarie 1952, când a murit regele George al VI-lea. Elisabeta avea doar 25 de ani. A fost încoronată pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, fiind prima procesiune de acest fel care a fost difuzată la televizor.

Elisabeta a II-a a prins multe evenimente importante

Când Elisabeta a II-a a venit la domnie, Imperiul Britanic deja se transformase în Commonwealth (Comunitatea Națiunilor, formată din state independente, foste colonii britanice).

În timpul domniei sale, regina Elisabeta a II-a a prins mai multe episoade și schimbări importante în istoria Marii Britanii – de la Conflictul Nord-Irlandez (1960-1998) la decolonizarea Africii (1960-1975), precum și la accederea Marii Britanii la Uniunea Europeană (1973), dar și Brexit-ul  din 2020.

Elisabeta a II-a, primul monarh care a mers în Australia și Noua Zeelandă

În relație cu Comunitatea Națiunilor, Regina Elisabeta a păstrat permanent legătura cu statele din imperiu: încă din 1953 a făcut un turneu în 13 state din Commonwealth. În plus, a fost primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă. Turneele au continuat cu regularitate și în anii ce au urmat.

În 1961, Elisabeta a II-a a vizitat Cipru, India, Pakistan, Nepal și Iran. În același an, într-o vizită în Ghana, s-a declarat neînfricată privind siguranța ei personală, deși președintele Kwame Nkrumah era ținta unor asasini. „Regina a fost absolut hotărâtă tot timpul. Are, într-adevăr, inima și stomacul unui bărbat. Își iubește datoria și își dorește să fie regină”, nota Harold Macmillan, fost premier britanic în perioada 1957-1963.