Un roman se ocupa de funeraliile Reginei Elisabeta
Un roman se ocupa de funeraliile Reginei Elisabeta

Un român se ocupă de funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Acesta trebuie să se asigure că evenimentul care a îndoliat întregul Regat să fie unul fără cusur. În Marea Britanie sunt așteptați șefi de stat din întreaga lume, iar românul trebuie să îi coordoneze pe toți. Spune că este ultima datorie a forțelor armate față de Regină.

Un român se ocupă de funeraliile Reginei Elisabeta

Pe românul care se ocupă cu funeraliile Reginei Elisabeta îl cheamă Cristopher Ghika și este generalul-maior aflat în fruntea regimentelor Household Division. Generalul are rădăcini puternice în România, fiind strănepotul Marthei Bibescu și descendent al familiei domnitoare Ghika. Christopher John Ghika este fiul prințului John Ghika (1928-2003), care a fost și el ofițer în armata britanică, tot în cadrul Irish Guards.

„Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege. Este o datorie foarte tristă, dar este un privilegiu unic să participi la ultima datorie a forțelor armate față de regina noastră. În ceea ce privește imaginile evocatoare ale reginei părăsind Palatul Buckingham pentru ultima dată, aceasta va fi o după-amiază foarte specială”, a declarat generalul pentru BBC.

Un roman se ocupa de funeraliile Reginei Elisabeta
Un roman se ocupa de funeraliile Reginei Elisabeta

Evenimente fără cusur, organizate de român la Palatul Buckingham

Tot generalul-maior Cristopher Ghika este cel care a participat, în calitate de comandant al Household Division, la ceremonialul funerar al prințului Philip al Marii Britanii, însă s-a ocupat și organizarea întregul protocol al nunții Prințului William cu Kate.

Și-a început cariera militară în anul 1993, în cadrul regimentului de infanterie Irish Guards, unitate de elită care asigură inclusiv protecția Familiei Regale britanice. Este însă soldat cu experiență pe front. A participat la misiuni internaționale, în Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak, dar a participat și la operațiunea internațională Inherent Resolve, condusă de SUA, având drept misiune combaterea grupării teroriste ISIS în Siria și în Irak.

Irish Guards reprezintă regimentul de infanterie al armatei britanice încă din 1642 care asigură și misiunea de operațiuni și îndatoriri ale ceremonialelor militare. Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au loc luni, 19 septembrie, când vor participa la paradă între 800 și 1.000 de membri ai forțelor armate.