Reteta varza murata
Cata sare sa pui in varza murata

Câtă sare se pune la varza murată pentru iarnă, potrivit celor mai pricepute gospodine. Doar aşa te vei bucura de ea până în vara viitoare. Aşadar câtă sare la un litru de apă trebuie să pui în butoi, vezi în rândurile de mai jos ale articolului.

Câtă sare se pune la varza murată pentru iarnă. Ce trebuie să mai ști 

Câtă sare se pune la varza murată pentru iarnă, este întrebarea multor români, după data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, atunci când începe să se pună varza la murat pentru iarnă. Doar aşa te vei bucura de ea până în vara viitoare, dacă respecţi proporţia de sare pe care au dezvăluit-o cele mai pricepute gospodine.

Se apropie vremea când gospodinele vor păregăti butoaiele pentru a pune varza la murat pentru iarnă. De aceea, mulți dintre români, chiar și cei pricepuți în ale bucătăriei încă se mai întreabă câtă sare să pună în butoiul în care pun varza la murat pentru iarnă.

Cata sare sa pui la varza pentru murat
Cata sare sa pui la varza pentru murat

Câtă sare să pui la varza murată pentru iarnă. Ce arată rețeta din bătrâni

Conform tradiției, varza se pune la murat după ce cade bruma sau în zilele de după  sărbătoarea Sfântului Dumitru, care este celebrată pe data de 26 octombrie. Astfel, dacă vrei ca varza ta să te țină până în vara următoare trebuie să cunoști cantitatea de sare corectă care se pune în varza pusă la murat pentru iarnă.

Rețetele din bătrâni spun că, de obicei, la varza murată se pune o lingură de sare pentru fiecare litru de apă sau zece linguri la o găleată de apă. De precizat că sarea trebuie să fie grunjoasă, nu fină, iar lingura de sare nu trebuie să fie rasă, dar nici foarte plină.

Câte grame de sare se pun la fiecare litru de apă

Cu toate acestea, cei ce preferă ca varza să iasă sărată pot pune lingura mai plină. Dacă te interesează să știi câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă în grame, ei bine, află că, în medie, este vorba de 30 de grame. Sarea este foarte importantă atunci când punem varza la murat. Dacă nu adăugam cantitatea necesară, varza se poate strica rapid.

Cum să cumperi cea mai bună varză pentru murat

În ceea ce privește varza pe care urmează să o pui la murat, pentru la iarnă, trebuie să știi că ideal ar fi ca aceasta să fie cât mai coaptă. Vei ști că o varză este bine coaptă doar atunci când culoarea ei este albă.

De asemenea, pentru a rezista cât mai bine pe parcursul anotimpului rece, varza trebuie să fie tare. În plus, pentru a nu risca înmuierea verzelor în butoi, primele frunze ale verzi trebuie dat jos și aruncate odată cu scobirea cotorului verzei. Frunzele de varză poți să le păstrezi și să faci o varză dulce delicioasă la cuptor, că tot se vorbește de risipa alimentară.

Varza se curata de cotoare si de primele foi
Varza se curata de cotoare si de primele foi

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, despre beneficiile verzei murate

„Dacă faceți parte dintre aceia care pun varza murată la loc de cinste în meniul familial, felicitări! Acest produs tradițional lacto-fermentat plin de culturi bacteriene benefice cu efect probiotic are un corespondent și în bucătăria coreeană. Se numește KIMCHI și este un preparat simbolic al culturii culinare din Coreea.

Kimchi este un fel de mâncare foarte vechi, realizat pe bază de legume fermentate și condimente, care are rolul de a acompania majoritatea preparatelor tradiționale coreene- un fel de salată de varză murată care merge cu orice. Varianta cea mai cunoscută este obținută din varză chinezească fermentată, dar există și rețete care includ castravetele, ridichea, țelina, sfecla asezonate cu usturoi, pătrunjel, coriandru, frunze de muștar, ceapă, muguri de soia și roșii. Se acoperă totul cu saramură și se lasă la fermentat câteva săptămâni exact cum procedăm și noi cu varza murată.

Bacteriile benefice care fermentează produc acid lactic ce determină scăderea pH-ului și creează un mediu acid în care majoritatea microorganismelor nu pot supraviețui- este vorba așadar de o metodă de conservare… fără conservanți, doar pe bază de sare????

Pe lângă probiotice, legumele fermentate conțin multe fibre, vitamina C, betacaroten, calciu, fier și puține calorii. În timpul epidemiei de SRAS (sindrom respirator acut sever) din 2003, consumul de kimchi din Asia a crescut cu 40%. Ce-ar fi să creștem și noi consumul de varză fermentată și murături pe parcursul iernii, fără motive medicale, ci doar de dragul prevenției și al sănătății!”, A spus Mihaela Bilic, medic nutriționist.