Romania va suferi si mai tare din punct de vedere economic in 2023
Romania va suferi si mai tare din punct de vedere economic in 2023

Din păcate sunt vești proaste de la Banca Națională a României, care tocmai a anunțat că românii vor sărăcii și mai tare în 2023. Se anunță un infernal din punct de vedere economic, pentru români, scumpirile substanțiale din 2022 fiind doar începutul a ce urmează în 2023.

Vești proaste de la BNR. Românii o vor duce și mai greu în 2023

Consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, avertizează românii, pentru că se anunță vremuri și mai grele.

„Trăim vremuri grele, cu multiple crize, inclusiv cea a inflației la nivel global. Aceste crize vor continua, din păcate, și în 2023. Inflația o să-și piardă din vigoare, atât global, cât și în România. Obiectivul este să transformăm anul 2023 în dezinflație. Fără însă să sperăm că vom reveni la dinamica prețurilor de 2% de dinaintea crizei. Nu se va întâmpla acest lucru în 2023. Această așteptare a fost mutată în 2024″, a declarat Adrian Vasilescu, pentru libertatea.ro.

Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isarescu
Adrian Vasilescu, consilierul lui Mugur Isarescu

De ce nu vom simți creștere economică

De asemenea, oficialul BNR a explicat de ce românii nu vor simți creșterea economică mult trâmbițată de guvern.

„România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. De ce nu o percepe în buzunar românul? Pentru că nu am reușit să-i asigurăm acestei creșteri economice și sustenabilitatea necesară. Iar agențiile de rating ne arată că avem deficite majore: deficit mare al bugetului de stat, deficit între importuri și exporturi, deficit al bugetului curent. Avem deficit de autostrăzi, infrastructură care aduce beneficii comerțului. Avem multe deficite…”, a mai explicat Adrian Vasilescu.

Alimentele se scumpesc și în 2023

În plus, consilierul guvernatorului BNR mai este de părere că prețurile, în special pentru alimentele de bază, vor continua să crească puternic și în 2023.

„Prețurile vor continua să crească, dar nu atât de mult ca în 2022. Nu ne vom mai întâlni cu prețurile de la începutul anului 2022, care vor rămâne istorie. Inflația va încetini, dar nu atât de mult pe cât ne-am dori cu toții. 2023 va fi un an de luptă. Un alt an de luptă”, a mai explicat Adrian Vasilescu.