Ce ajutoare de la stat se vor acorda in 2023
Ce ajutoare de la stat se vor acorda in 2023

S-a stabilit lista ajutoarelor de la stat acordate în 2023. Cine va beneficia și pentru ce sunt acordate ajutoarele a anunțat Marius Budăi, ministrul Muncii, acum pe final de an. Guvernul vrea ca în 2023 unele ajutoare să fie mai mari.

Persoanele vulnerabile vor beneficia de ajutoare de la stat și în 2023. Cine le va primi și pentru ce vor fi acordate

Guvernul României a stabilit lista ajutoarele de la stat care vor fi acordate persoanelor vulnerabile în anul ce bate la ușă.

La final de an, ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut bilanţul măsurilor de sprijin al populaţiei în 2022 și a anunțat ce urmează în 2023.

Marius Budai, ministrul Muncii
Marius Budai, ministrul Muncii

Voucherele sociale, acordate și în 2023. Se dau câte 250 de lei la două luni pentru alimente

Astfel, Marius Budăi a dat asigurări că va exista sprijin pentru populaţia vulnerabilă pe tot parcursul anului 2023.

Mai exact, programul Sprijin pentru România, prin care românii din categoriile vulnerabile primesc 250 de lei o dată la două luni, bani cu care îşi pot achiziţiona alimente şi mese calde, va continua până la finalul anului 2023.

Vouchere de 1400 de lei pentru încălzire

În plus, în 2023 se vor acorda vouchere în valoare de 1.400 de lei pe an pentru căldură.

Ministrul Muncii a amintit, de asemenea, de creșterea pensiilor, a salariilor şi a alocaţiilor începând cu 1 ianuarie 2023, dar şi de acordarea celei de-a 13-a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi.

2022, un an dificil

„Încheiem un an in care situaţia nu a fost tocmai una fericită. Aş reveni la momentul intrării la guvernare: am solicitat introducerea unui pachet social neestimând si negândindu-ne ca în februarie vom avea şi un război la graniţă care a accentuat aceasta situaţie complicată si a făcut ca si inflatia si criza prețurilor din energie sa fie mai accentuată şi preţurile s-o ia în sus.

Măsuri echilbrate între pachetul economic şi social

Am preferat introducerea pachetului social ca si linie rosie a PSD pentru a veni sau a nu veni la guvernare intr-o formulă de coaliţie politică.

Am reuşit să fim proactivi si sa luam masuri echilbrate intre pachetul economic şi social, astfel încât să venim şi in sprijinul categoriilor vulnerable si in sprijinul tuturor cetăţenilor, dar şi în sprijinul mediului de afaceri, care trebuia să fie susţinut să îşi apere locurile de muncă. Iar asta a fost una dintre provocările domeniului meu de activitate, apărarea locurilor de muncă.

Două proiecte europene, în valoare de 57 milioane euro

Spre sfârşitul de an am reusit să mai accesăm două proiecte europene, în valoare de 57 milioane euro, bani care sunt deja pusi la dispoziţia mediului de afaceri. Noi continuam apărarea locurilor de muncă, dar începem şi să creăm locuri de muncă pentru tineri.

Deciziile luate pentru 2023

A fost un an extrem de complicat, iar pentru anul 2023 am luat decizii extrem de importante. Prima decizie  a fost continuarea programului Sprijin pentru România, acel card de alimente cu plata la 2 luni, care va merge pe toată perioada lui 2023 şi care începe din ianuarie. O noutate vine din faptul ca s-a modificat valoare punctului de pensie şi atunci am ridicat plafonul de venituri de la 1500 de lei la 1700 de lei, din dorinta de a mai intra acolo cateva persoane.

Pragurile valorice ale măsurii de sprijin, ridicate

Dupa care s-a decis ca pragurile valorice ale măsurii de sprijin să fie ridicate ţinând cont şi de inflaţie, şi de dorinţa de a apăra puterea de cumpărare. Ne-am dus de la pragul maxim de 2.000 la 3.000 de lei. Noile cupoane au in componenta lor majorarea valorii punctului de pensie, de la 1.586 la 1.785. Acesta este cel mai mare salt, de 199 de lei.

A 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități

Cu aceasta nouă majorare şi cu suma pe categorii de venituri, până la 1500 de lei, apoi între 1500 si 2000, apoi între 2001 si 3000 de lei. Suma respectivă este in josul cuponului, în stânga, trecută separat şi în dreapta suma totală de încasat.

Vom avea si măsuri de sprijin pentru plata energiei, acei 1400 de lei împărţiţi în două tranşe. După care, tot in luna ianuarie, a 13-a indemnizatie pentru persoanele cu dizabilitati si o majorare cu rata inflatiei a alocațiilor pentru copii”, a declarat Marius Budăi, potrivit romaniatv.net.