Cel mai eficient descântec pentru copii
Cel mai eficient descântec pentru copii

Toate mamele trebuie să cunoască cel mai eficient descântec pentru copii! Nou-născutul nu ne poate spune ce îl doare sau ce simte, așa că părinții trebuie să cunoască bine toate simptomele deochiului, pentru a ști cum să acționeze.

Cel mai eficient descântec pentru copii

Românii au tradiții și obiceiuri venite din negura timpului. Pe vremuri, în fiecare sat era o femeie bătrână care știa cum să aline durerile semenilor ei. Ea lăsa moștenire generațiilor următoare toate cunoștințele sale, iar cel puțin una dintre fiicele sale îi duceau mai departe îndeletnicirile.

Sunt și bărbați care știu tainele deochiului și cum să îi vină de hac. Femeile, însă, se spune că au mai mult har. La aceste bătrâne din sat veneau imediat mamele cu pruncii deochiați. Veneau cu copiii pe brațe și plecau cu ei sănătoși și liniștiți, de multe ori chiar adormiți la sânul lor, deși până să fie descântați nu închideau un ochi și nu se opreau din plâns.

Cel mai eficient descântec pentru copii
Cel mai eficient descântec pentru copii

Ce este deochiul

Dar ce este, mai întâi de toate deochiul. Ei bine, deochiul este o superstiție care spune că anumite persoane, în special copiii și lăuzele, pot fi „vătămate” printr-o privire admirativă sau invidioasă. Pot fi deocheate și plante sau animale domestice. Care sunt simptomele deochiului? Deochiul se manifestă prin dureri de cap, căscat continuu, febră la om, veștejire la plante, tânjeală la animale.

Copiii nou născuți plâng și nu își găsesc liniștea. Se zvârcolesc de durere și se încovoaie de mijloc. Fac febră și se îneacă în plâns. Acestea sunt semnale clare că micuțul a fost deochiat. Se spune că copilul nu trebuie să adoarmă cu deochi, deoarece poate muri în somn. De aceea, fiecare părinte trebuie să știe cel mai eficient descântec pentru copii. Iată care este acesta:

„Fugi deochi,/ Dintre ochi,/ Că te-ajunge-o vacă neagră,/ Cu coarnele să te spargă,/ Să te-azvârle peste mare,/ În pustiu, în depărtare,/ Acolo să pieri,/ Ca ziua de ieri,/ Ca roua de floare,/ Ca spuma de soare,/ Iar capul cel deocheat/ Să rămâie luminat şi curat/ De boală scăpat. Fugi ochi de deochi/ Ieşi şi fugi din calea lui cutare/ Pe pământ pustiu/ Unde vântul nu bate/ Unde câinii nu latră/ Şi cocoşii nu cântă./ Amin!”.

Cine deoache și cum ne protejăm copilul de deochi

Unele persoane au cu precădere darul de a deochea, cu sau fără voia lor, spun cei care au cercetat fenomenul. Este vorba, printre altele, de cei cu ochi albaştri, verzi sau negri, cei cu sprâncenele îmbinate, cu ochii mari sau, dimpotrivă, foarte mici, de oamenii urâţi, schimonosiţi. Pentru a feri copilul nou născut de privirile acestor oameni, micuțul trebuie întotdeauna să poarte o fundiță sau altceva de culoare roșie.

Se presupune că aceste obiecte roșii, fie că vorbim despre un șnur prins la mână, sau o fundiță la pipet sau orice altceva de culoare roșie, a pot atrage “uitătura”, astfel că efectul negativ al deochiului se revarsă asupra accesoriului roșu, și nu asupra omului.