Pentru ce se dau cate 500 de euro, timp de 20 de ani
Pentru ce se dau cate 500 de euro, timp de 20 de ani

Sunt vești bune pentru o anumită categorie de români după ce s-a anunțat că se dau câte 500 de euro, timp de 20 de ani, de la stat. Cine beneficiază de acești bani, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.

Cine primește apoape 500 de euro pe an, timp de 20 de ani. Cum poți să iei banii

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a informat că în şedinţa de guvern de azi, 2 noiembrie 2023, va introduce o ordonanţă de urgenţă care vizează păşunile, care sunt eligibile pentru a fi împădurite şi care au pierdut această calitate.

”În Parlament, un grup de parlamentari. nici nu mai contează de la ce partid erau, au decis că mai bine scoatem scoatem păşunile din suprafeţele care să fie împădurite”, a declarat ministrul în emisiunea ”Proiect de ţară: România”, de la Prima News.

Mircea Feket, ministrul Mediului
Mircea Feket, ministrul Mediului

Citește și: Un urs a luptat cot la cot cu soldații

Păşuni cu înaltă valoare ecologică

Mircea Fechet susţine că acest lucru ar fi fost valabil pentru unele tipuri de păşuni, cu înaltă valoare ecologică, care într-adevăr trebuie să rămână aşa cum sunt şi ar fi o pierdere din punct de vedere al mediului să le transformăm în păduri.

”Cu asta pot fi de acord însă în acelaşi timp sunt foarte multe păşuni care astăzi nici animalele nu mai pasc, nici nu mai coseşte nimeni de acolo nimic, sunt degradate şi se împăduresc oricum natural şi pentru acele suprafeţe n-avem niciun motiv să nu le împădurim”, a spus Mircea Fechet, care mai precizează că există finanţare în PNRR pentru toate cheltuielile legate de împădurire.

În plus, acesta a mai spus că pentru a împăduri un hectar de stejar împreună cu ce lucrări silvice trebuie să faci în fiecare an timp de vreo 6 ani de zile ajungi la vreo 20.000 de euro pentru fiecare hectar. Apoi, beneficiarul primeşte în fiecare an de la Ministerul Mediului o sumă de 456 de euro, timp de 20 de ani, bani numiți primă de sechestrare a carbonului.

Peste un miliard de euro pentru împăduriri

”Cu alte cuvinte extindem suprafaţa împădurită a României şi încercăm să compensăm acest lucru, pentru că altfel oamenii fie le-ar lăsa păşuni şi primesc acolo o subvenţie fie le-ar lăsa nelucrate.

Citește și: Amendă de 10000 de lei dacă tai acești copaci

Am discutat şi cu primul-ministru şi vom găsi soluţia juridică să o facem prin ordonanţă de urgenţă iar sume deocamdată avem pentru că la capitolul împăduriri avem peste un miliard de euro bani din grant, nu din împrumuturi, sunt banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană şi nu trebuie să mai dăm nici un euro înapoi şi care aşteaptă să fie cheltuiţi la biodiversitate”, a mai specificat Mircea Fechet.