Ce se imparte mortilor de Mosii de toamna
Ce se imparte mortilor de Mosii de toamna

Ce se împarte morților de Moșii de toamnă. Această zi, cunoscută în popor și ca Sâmbăta Morților, este un prilej de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi, fiind o zi importantă pentru creștinii ortodocși. Doar așa mai poți spăla din păcatele celor dragi trecuți în neființă.

Ce se dă de pomană azi, de Sâmbăta Morților

Creștin ortodocșii sărbătoresc azi, 4 noiembrie 2023, Moșii de toamnă 2023. Conform tradițiilor, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de sâmbătă să fie stabilită pentru pomenirea celor decedați, pentru că este ziua în care Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în Iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți.

De asemenea, cuvântul ”moși” vine de la ”strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul ”moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru aceștia.

Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă 2023 reprezintă o zi cu puternică semmnificație pentru români. Din bătrâni se spune că mâncarea și băutura oferite pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de aceștia, cu gândul sau cu fapta, în timpul cât au trăit.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Mormintele trebuie curățate, aranjate

Astfel, în amintirea celor decedaţi, urmaşii lor merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi, mai întâi. Apoi, de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților 2023 în Biserica Ortodoxă are loc ceea ce este numit parastas colectiv.

Numele de parastas vine din limba greacă şi înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva. Conform tradiției creștine, numele vine de la faptul că noi, cei vii, mijlocim către Dumnezeu pentru cel mort. Parastasul sau pomana se face, astfel, în speranţa că Dumnezeu, pentru jertfa noastră plină de iubire şi pentru rugăciunea făcută de cel care primeşte darul, va ierta păcatele pe care cel mort le-a făcut atunci când a trăit.

Ce se împarte morților de Moșii de toamnă

De Moșii de toamnă 2023, românii respectă ritualuri menite să aducă liniște și pace sufletească atât celor care nu mai sunt printre noi, cât și lor înșiși. În aproape toată țara, creștinii merg la biserică cu pachete de mâncare și colivă, pentru a le împărți persoanelor nevoiașe. Scopul acestui gest este de a-i pomeni pe cei dragi care au plecat din această lume.

Citește și: Înălțarea Domnului, tradiții și obiceiuri

De Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă, la biserică este indicat să aduci o sticlă mică de vin, colivă și câte puțin din fiecare fel pregătit acasă, pentru a putea fi sfințite. Pentru pomenirea morților astăzi se împart, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, carne friptă sau prăjită, sarmale, mezeluri, mere şi alte fructe.

Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. Nu în ultiul rând, pachetul trebuie să fie însoțit de o sticlă mică de vin, acesta din urmă reprezentând sângele Mântuitorului, după cum bine se știe.