Boala Whitmore, o noua amenintare pentru omenire
Boala Whitmore, o noua amenintare pentru omenire

O boală misterioasă, apărută în timpul pendemiei, amenință omenirea. A făcut deja primiele victime. Patru cazuri au fost înregistrate în patru state diferite din SUA. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a lansat deja avertismentul. Oamenii se infectează prin inhalarea prafului sau a picăturilor de apă contaminate, prin consumul de alimente.

Omenirea, amenințată de o nouă boală rară. Cum se manifestă Melioidoza

O boală misterioasă, apărută în timpul pandemiei, amenință omenirea. A făcut deja primile victime. Astfel, patru cazuri de melioidoza au fost înregistrate în patru state diferite din SUA. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a lansat deja un avertisment. Oamenii se infectează prin inhalarea prafului sau a picăturilor de apă contaminate, prin consumul de alimente.

O boala misterioasă, respectiv o infecție bacteriană numită melioidoză, care se găsește de obicei în medii tropicale, a făcut deja două victime în Statele Unite, potrivit Centers for Disease Control. În timp ce restul lumii s-a concentrat asupra isteriei variantei Delta a coronavirusului, noi cazuri cu această boală tropicală rară au apărut.

Omenirea, amenintata de o noua boala rara
Omenirea, amenintata de o noua boala rara

Cum se mai numește Melioidoza

Melioidoza, denumită şi boala Whitmore, se găsește frecvent în Asia de Sud-Est și în nordul Australiei. Bacteriile se găsesc ”în apa și solul contaminate și se răspândesc la animale și oameni prin contactul cu sursa infectată”, se arată în raport. Se răspândește cel mai frecvent prin abraziunea pielii și prin ingestie.

Cazurile au inclus adulți și copii. Doi din cei patru pacienți nu aveau factori de risc cunoscuți pentru melioidoză. Doi au murit.

Unde au apărut cazuri de Melioidoză

Un caz a avut loc în Kansas, un altul în Georgia și un al treilea în Texas. Ca rezultat, 100 de probe de sol și apă au fost luate pentru a testa virusul și niciunul nu a venit pozitiv. Nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la aceste cazuri.

Acest lucru îi lasă pe oficialii din sănătatea publică să creadă că provine, cel mai probabil, de la un produs importat, cum ar fi alimente, băuturi, produse de curățare sau medicamente.

Care sunt bolile care pot face Melioidoza mortală

Deși persoanele sănătoase pot avea melioidoză, condițiile medicale care stau la baza lor pot crește riscul de boli”, a scris CDC .

Factorii de risc majori sunt diabetul, boli de ficat sau rinichi, boli pulmonare cronice, cancer sau o altă afecțiune care slăbește sistemul imunitar”, mai arată CDC.

Ce simptome are Melioidoza

Există o gamă largă de simptome ale melioidozei și pot fi clasificate în funcție de faptul dacă cineva are o infecție localizată, o infecție pulmonară, o infecție a sângelui sau o infecție răspândită.

De exemplu, o infecție localizată poate provoca dureri sau umflături într-o anumită parte a corpului, iar o infecție pulmonară se manifestă prin dureri în piept sau tuse. O infecție larg răspândită este asociată cu scăderea în greutate, febră, dureri musculare și dureri de cap.

Melioidoza nu răspnde la antibiotice

De asemenea, într-o declarație a CDC privind cazurile de melioidoză spune: ”CDC solicită clinicilor să urmărească orice infecție bacteriană acută care nu răspunde la antibiotice normale și să ia în considerare melioidoza – indiferent dacă pacientul a călătorit sau nu în afara Statelor Unite.

CDC îndeamnă, de asemenea, clinicile să nu excludă melioidoza ca posibil diagnostic la copii și persoane care anterior erau sănătoase și fără factori de risc cunoscuți pentru melioidoză.

Și persoanele sănătoase pot face Melioidoza

Deși persoanele sănătoase pot suferi melioidoză, condițiile medicale care stau la baza lor pot crește riscul de boli, continuă raportul.  Persoanele care suferă de tuse, dureri în piept, febră mare, cefalee sau pierdere inexplicabilă în greutate ar trebui să se adreseze medicului lor”.