Home ACTUALITATE Rețetă tradițională de mucenici fierți, cu nucă rasă și scorțișoară. O delicatese

Rețetă tradițională de mucenici fierți, cu nucă rasă și scorțișoară. O delicatese

Reteta simpla si gustoasa de mucenici muntenesti, fierti in zeama

Vă prezentăm cea mai simplă și gustoasă rețetă de mucenici muntenești pe care o puteți face pentru data de 9 martie, când întreaga țară îi sărbătorește pe cei 40 Mucenici de la Sevastia.

Rețeta simplă și gustoasă de mucenici muntenești, fierți în zeamă

INGREDIENTE
Pentru aluat
500 g făină
200 ml apă
1/2 lingurita sare
Pentru fiert
2-3 litri apă
zahăr după gust
Pentru servit
300 g nucă măcinată
esenţă de rom
coaja rasă a unei portocale
coaja rasă a unei lămâi
esenţă de vanilie
1 plic zahăr vanilat
scorţişoară

În Muntenia, rețeta de mucenici este cu totul alta, față de cea moldovenească. Mucenicii cu zeamă sunt o adevărată delicasete, iar rețeta este una simplă. Singura legătură cu rețeta moldovenească este fatul că și în Muntenia muceniții au forma cifrei 8 sau a infinitului. Pe lângă aceștia, se pot face și mucenici rotunzi, în formă de inel, la fel de apreciați de copii, dar și de adulți.

Reteta simpla si gustoasa de mucenici muntenesti, fierti in zeama
Reteta simpla si gustoasa de mucenici muntenesti, fierti in zeama

Mucenicii se mănâncă cu nucă rasă presărată în farfurie și scorțișoară

Aluatul pentru mucenici se prepară cu o seară înainte, se dă forma respectivă, apoi se lasă la uscat peste noapte. De-abia a doua zi sunt puși la foc. Dar să vedem exact care este rețeta și cum se prepară ea.

Se amestecă făina, apa și sarea și se frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8 sau rulează subire coca pe masă pentru a obține un șiret lung, din care mai apoi faci inele subțiri. Se presară pe o suprafată mare făină și se lasă la uscat peste noapte.

A doua zi dimineață, în ziua de 9 martie, pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute. Mucenicii se servesc calzi, cu nucă si scorţisoară presărate deasupra, dar sunt la fel de buni și reci. Atenție! Nu adăuga scorțișoara în toată cratița, în timpul fierberii, deoarece tot conținutul va deveni cleios și nu vrem asta. Vă urăm poftă bună!

Exit mobile version