Cum a murit Sfânta Parascheva
Cum a murit Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva, pe care calendarul ortodox o prăznuiețte pe data de 14 octombrie, a murit foarte tânără, iar motivul trecerii sale la cele sfinte nu este cunoscut nici până în ziua de astăzi.

Încă nu s-a aflat cum a murit Sfânta Parascheva

Se știe că Sfânta Parascheva a murit la vârsta de 27 de ani, pe data de 14 octombrie. Chiar dacă nimeni nu știa cine este, în momentul morții, cu toții au aflat de-abia după moartea sa că a fost iubită de Dumnezeu și trimisă pe Pământ cu un scop.

Sfânta Parascheva s-a născut într-o familie de oameni bogați, la începutul secolului al XI-lea în satul Epivatos din Tracia. De alungul vieții, Parascheva s-a îngrijit de soarta copiilor sărmani și nu a fost singura din familie care a luat calea mănăstirii. Fratele său, Eftimie, a intrat în viaţa monahală, după 30 de ani de călugărie și a fost numit chiar episcop de Madit.

Cum a murit Sfânta Parascheva
Cum a murit Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva a murit la vârsta de 27 de ani

Sfânta Parascheva a plecat din satul natal și a vizitat mai multe mănăstiri din Orient după care s-a retras în pustiul Iordanului, în timpul vieții. După o perioadă, un înger i-a apărut în vis și i-a spus să se întoarcă în zona unde s-a născut și unde își donase săracilor întreaga sa parte de avere lăsată de părinții ei. Nimeni nu a mai cunoscut-o, iar ea nu a spus cine este.

A întemeiat un cămin pentru săraci şi orfani şi a avut grijă de biserica Sfinţilor Apostoli. La vârsta de 27 de ani, a murit fără ca nimeni să știe cine este şi a fost îngropată la malul mării. Totul avea să se schimbe.

Moaştele sfinte ale cuvioasei au fost descoperite după ce alături de ea a fost îngropat un marinar adus la mal de valuri. Unul dintre creștinii care l-au înmormântat pe marinar a avut un vis, în care i s-a arătat o împărăteasă înconjurată de îngeri.

Unul dintre îngeri l-a luat de mână, l-a ridicat și i-a zis: ”Gheorghe, pen­tru ce n-ați so­cotit trupul Sfintei Parascheva? Nu știți că Dum­nezeu a iubit frumu­sețea ei și a vrut să o pro­slăvească pe pământ?”.

Nimeni nu știa identitatea Sfintei Parascheva, dar au aflat cu toții prin puterea lui Dumnezeu

Iar îm­pă­răteasa pe care o văzuse în vis și care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva. I-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva, într-un loc de cinste. Aceeași vedenie a avut-o și o fe­meie credincioasă, cu numele Eftimia. Într-același chip și în aceeași noapte, și a doua zi amândoi au spus tuturor minunata întâmplare.

Credincioșii de acolo, auzind de visul celor doi, au înțeles că este un semn dum­ne­zeiesc. Drept pentru care au luat trupul Cuvioasei din mor­mânt și l-au adus cu mare bucurie, ”cu lu­mini și cu tămâie”. L-au așezeându-ul în Biserica Sfin­ții Apostoli din Epivata. Imediat au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște.

Trupul ei a fost dus apoi la biserica de care a avut grijă.  După 200 de ani ele au fost mutate la Târnovo, apoi la Vidin, Kruşevaţ, Belgrad, Cosntantinopol, Iaşi, Bucureşti şi apoi iar la Iaşi.

Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost primite de la Patriarhia de la Constantinopol și aduse de domnitorul Vasile Lupu în noua capitală a Moldovei de la Iaşi şi aşezate în Biserisa Sfinţii Trei Ierarhi la 13 iunie 1641.