Regina Elisabeta a II-a a murit
Regina Elisabeta a II-a a murit

Marea Britanie este în doliu după ce regina Elisabeta a II-a a murit joi seară, la vârsta de 96 de ani. Suverana a domnit 70 de ani. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.

Regina Elisabeta a II-a a murit la 96 de ani. A domnit mai bine de 70 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, a anunțat astăzi Palatul Buckingham. Suverana, care a murit la vârsta de 96 de ani, este cel mai bătrân monarh care a stat pe tronul britanic.

De asemenea, Elisabeta a II-a a avut cea mai lungă domnie din istoria țării, de peste 70 de ani, depășind domnia reginei Victoria. Mandatul ei este similar, la nivel global, doar cu al regelui francez Ludovic al XVI-lea, care a urcat pe tron la vârsta de 4 ani și a domnit vreme de 72 de ani și 110 zile.

Regina Elisabeta a domnit mai bine de 70 de ani
Regina Elisabeta a domnit mai bine de 70 de ani

Cum a murit Regina Marii Britanii

Regina Elisabeta a murit în ziua de joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral din Scoția. Suverana s-a stins din viață fiind înconjurată de întreaga sa familie. Anunțul a fost făcut pe Facebook, de către oficialii de la curtea regală britanică.

 „Regina a murit pașnic la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine.”, este mesajul care a apărut pe rețelele sociale.

Când s-a născut Elisabeta a II-a

Născută pe 21 aprilie 1926, Elisabeta a II-a a devenit succesoare la tron zece ani mai târziu, când pe 11 decembrie 1936, unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a renunțat la tron pentru a se căsători cu o femeie din popor și l-a lăsat în loc pe fratele lui, George al VI-lea.

Elisabeta a fost anunțată că va urca pe tron în timp ce se afla într-un turneu regal în Kenya. Se întâmpla pe 6 februarie 1952, când a murit regele George al VI-lea. Elisabeta avea doar 25 de ani. A fost încoronată pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, fiind prima procesiune de acest fel care a fost difuzată la televizor.

Elisabeta a II-a a prins multe evenimente importante

Când Elisabeta a II-a a venit la domnie, Imperiul Britanic deja se transformase în Commonwealth (Comunitatea Națiunilor, formată din state independente, foste colonii britanice).

În timpul domniei sale, regina Elisabeta a II-a a prins mai multe episoade și schimbări importante în istoria Marii Britanii – de la Conflictul Nord-Irlandez (1960-1998) la decolonizarea Africii (1960-1975), precum și la accederea Marii Britanii la Uniunea Europeană (1973), dar și Brexit-ul  din 2020.

Elisabeta a II-a, primul monarh care a mers în Australia și Noua Zeelandă

În relație cu Comunitatea Națiunilor, Regina Elisabeta a păstrat permanent legătura cu statele din imperiu: încă din 1953 a făcut un turneu în 13 state din Commonwealth. În plus, a fost primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă. Turneele au continuat cu regularitate și în anii ce au urmat.

În 1961, Elisabeta a II-a a vizitat Cipru, India, Pakistan, Nepal și Iran. În același an, într-o vizită în Ghana, s-a declarat neînfricată privind siguranța ei personală, deși președintele Kwame Nkrumah era ținta unor asasini. „Regina a fost absolut hotărâtă tot timpul. Are, într-adevăr, inima și stomacul unui bărbat. Își iubește datoria și își dorește să fie regină”, nota Harold Macmillan, fost premier britanic în perioada 1957-1963.

Când s-a căsătorit Elisabeta a II-a

Elisabeta s-a logodit, pe 9 iulie 1947, cu prințul Philip al Greciei și Danemarcei. Înainte de căsătorie, prințul a renunțat la titlurile grecești și daneze, dar și la religia ortodoxă și s-a convertit la anglicanism. Nu în ultimul rând, a luat numele de familie britanic al mamei sale, Mountbatten. Cei doi s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947, la catedrala Westminster Abbey.

Cuplul a avut patru copii: pe prințul Charles (născut în 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și pe prințul Edward (1964).